Spor Rusije i SAD-a zbog poređenja sirijskih generala s Miloševićem

Power kazala da SAD neće dozvoliti da oni koji su naređivali zločine ostanu anonimni i zaštićeni (EPA)

Moskva je danas oštro kritizirala ambasadoricu SAD-a u Ujedinjenim narodima Samanthu Power zbog izjave u kojoj je izjednačila sirijske oficire s bivšim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, ocjenjujući da je svijetu pokazala “da ne razumije o čemu se radi”.

“Mislim da nijedan čovjek na ovom svijetu nikada neće reći da je (bivši) predsjednik Srbije (Slobodan) Milošević bio jednoznačna figura, niko nije rekao. Ali, oprostite, Samantha Power, da li makar imate predstavu o procesu nad Miloševićem”, kazala je na redovnoj konferenciji za novinare glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je kazala da suđenje Miloševiću nije završeno do kraja i da je “predmet umro zajedno sa njim”.

“Hoćete da kažete da će sve ljude, koji ne odgovaraju Washingtonu dostići takva sudbina i da će također umirati ne dočekavši odluku suda”, rekla je Zaharova.

Optužbe protiv oficira

Ona je izjavila i da predstavnik neke zemlje u UN-u mora imati elementarna znanja.

“Poslije takvih izjava o Slobodanu Miloševiću i privođenja primjera suda nad njim, vama se, Samanta Power, već smije cijeli svijet”, rekla je Zaharova, posavjetovavši joj da “najprije u Vijeću sigurnosti UN-a ispriča o sudbini zatvora Guantanamo, a tek potom o Sirijcima, Rusiji i Miloševiću”.

Američka ambasadorica u UN-u optužila je ranije ove sedmice pred Vijećem sigurnosti grupu od 12 sirijskih generala i pukovnika za ubijanje civila i mučenje protivnika, navodeći da SAD neće dozvoliti da oni koji su naređivali zločine ostanu anonimni i zaštićeni.

“Ti oficiri misle da su zaštićeni kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem, [osuđenim liberijskim liderom] Charlesom Taylorom i drugim brojnim ratnim zločincima”, rekla je američka ambasadorica pri UN.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO