SAD i Kina za nove sankcije Sjevernoj Koreji

Diplomata, koji je želio ostati anoniman, vjeruje da Kina može uvjeriti Rusiju da pristane na nove sankcije (EPA)

Sjedinjene Američke Države i Kina dogovorili su nametanje novih sankcija Ujedinjenih naroda Sjevernoj Koreji, zbog nuklearnog pokusa koji je provela u septembru, ali Rusija zadržava glasanje o nacrtu rezolucije, izjavio je u srijedu visoki diplomata u Vijeću sigurnosti UN-a.

Diplomata, koji je želio ostati anoniman, vjeruje da Kina može uvjeriti Rusiju da pristane na nove sankcije i da bi Vijeće sigurnosti moglo glasati o nacrtu rezolucije najranije iduće sedmice.

Od kako je Sjeverna Koreja provela svoj peti i najveći nuklearni pokus 9. septembra, SAD i Kina, bliska saveznica Sjeverne Koreje, pregovaraju o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se kaznio Pjongjang.

Nacrt teksta je nedavno predan preostalim trima članicama Vijeća sigurnosti s pravom veta – Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rusiji.

Rakete dalekog dometa

“Pet stalnih članica je sve bliže dogovoru o nacrtu rezolucije”, kazao je diplomata.

Sjeverna Koreja nikada nije odustala od razvoja nuklearnog oružja, a posljednji pokus koji je izvela pokazao je da su svi zapadni analitičari koji su tvrdili da Pjongjang ima planove i mogućnosti za razvijanje atomske bombe bili u pravu.

Zapadne stručnjake podjednako brine činjenica da Sjeverna Koreja neometano radi na razvijanju sredstava za prenos nuklearnih bojevih glava, a česte probe funkcionalnosti interkontinentalnih raketa različitog dometa dokaz su da Pjongjang atomsku energiju ne razvija isključivo u mirnodopske svrhe.

Testiranja raketnih projektila koja su obavljena u ovoj godini jasno pokazuju da Sjeverna Koreja ima kapacitete da nuklearnu bojevu glavu dopremi do pacifičkih teritorija SAD-a, kao i da agresivno djeluje na američke vojne baze locirane u istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

Izvor: Agencije


Povezane

Odlazeći predsjednik SAD-a na samitu svjetskih lidera razgovarat će sa kineskim čelnikom o oštrijim sankcijama Pjongjangu.

Published On 19 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO