Najmanje 85 mrtvih u eksploziji na benzinskoj stanici

Tokom proteklog i ovog mjeseca, ISIL je povećao broj napada na teritorijama koje nisu pod njegovom kontrolom kako bi pokušao oslabiti veliku vojnu ofanzivu iračke vojske na Mosul (Reuters)

Najmanje 97 osoba je poginulo u velikoj eksploziji na benzinskoj stanici južno od iračke prijestolnice Bagdada, navode sigurnosni izvori.

Meta današnjeg napada, nedaleko od grada Hille, vjerovatno su bili šiitski muslimani koji su se vraćali sa hodočašća iz svetog grada Karbale.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela je odgovornost za ovaj napad.

Novinarka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid iz iračkog grada Erbila javlja kako je za napad korišten minirani kamion, cisterna za naftu koji se nalazio kod benzinske stanice. U okviru stanice nalazio se restoran, popularan među putnicima.

Zapaljeni autobusi i minibusi

„Kada je cisterna eksplodirala, zapalila je nekoliko autobusa i minibusa u kojima su se nalazili hodočasnici. Čelnik snaga sigurnost u provinciji Babil kaže kako je do sada evidentirano 97 mrtvih, ali kako će vjerovatno taj broj rasti jer ima dosta povrijeđenih osoba u kritičnom stanju“, navodi ona.

„Vjeruje se kako poginuli nisu samo Iračani, već ima i Iranaca. Neki nepotvrđeni navodi dodaju kako među žrtvama ima i državljana Bahreina.“

Tokom proteklog i ovog mjeseca, ISIL je povećao broj napada na teritorijama koje nisu pod njegovom kontrolom kako bi pokušao oslabiti veliku vojnu ofanzivu iračke vojske, pokrenutu u oktobru, a koja za cilj ima zauzimanje Mosula, posljednjeg velikog grada pod kontrolom ove oružane grupe u Iraku.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO