Mosul: ISIL dronovima napada iračku vojsku

Iračke snage, koje imaju zračnu i kopnenu podršku međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, pokrenule su 17. oktobra ofanzivu za preuzimanje Mosula iz ruku ISIL-a (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) koristi bespilotne letjelice (dronove) u napadima na iračke snage koje napreduju u sjevernom gradu Mosulu, posljednjem velikom uporištu ove grupe u Iraku, objavila je vojska ove azijske države.

Iračke snage, koje imaju zračnu i kopnenu podršku međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, pokrenule su 17. oktobra ofanzivu za preuzimanje Mosula iz ruku ISIL-a, što je najsloženija kampanja u Iraku od 2003. godine i američke invazije na Irak kada je svrgnut Saddam Hussein.

Brojne jedinice iračke vojske i saveznika vode borbe na istoku Mosula od početka novembra.

Vojni oficiri pokazali su novinarima nekoliko primjeraka bespilotnih letjelica za koje kažu da ih je ISIL napravio kako bi vršio izviđanje ili pokrenuo napade.

„Ovi dronovi su pronađeni u jednoj od kuća koje je preuzela vojska“, izjavio je general pukovnik Abdul Wahab al-Saidi, pripadnik protivterorističke jedinice iračke vojske.

„Daesh koristi bespilotne letjelice za nadzor, a ponekad zakači eksploziv na njih i napada komande jedinica“, dodao je koristeći arapsku skraćenicu iza ISIL.

Žestok otpor

On nije naveo da li su napadi dronovima bili uspješni.

Iračka vojska procjenjuje kako u Mosulu ima između 5.000 i 6.000 pripadnika ISIL-a, dok u ofanzivi na njih učestvuje 100.000 članova koalicije koju čine iračka vojska, kurdske Pešmerga jedinice i šiitske paravojne snage.

Vojska Iraka naišla je na žestok otpor ISIL-ovaca u gradu po kojem se oni kreću tunelima, napadaju automobilima-bombama na vojnike koji dolaze, te gađaju ih iz snajpera i minobacača.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO