EU: Bit ćemo nepopustljivi prema Rusiji

Petro Porošenko, Donald Tusk, Ukrajina, Rusija, EU, Evropska unija
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je zadovoljstvo potporom EU-a (Reuters)

Europska unija je na summitu u Briselu potvrdila Ukrajini da će i dalje biti nepopustljiva prema njezinu ruskom susjedu optuženom da podupire građanski rat na istoku zemlje i izloženom sankcijama Sjedinjenih Država i EU-a.

Teške gospodarske sankcije uvedene Rusiji nakon njezine aneksije Krima u ožujku 2014. “i ubuduće će biti jasno povezane s potpunom provedbom (mirovnog) ugovora iz Minska”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, nakon završetka 18. summita EU-Ukrajina s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

Te sankcije na koje je Rusija odgovorila protumjerama što su pogodile europske poljodjelce, predmet su rasprave dvadeset osmorice koji bi uskoro trebali odlučiti o njihovu produljenju.

Porošenko ima povjerenje i u Trumpa

“Još su na snazi i nadam se da će se odluka (o njihovu produljenju) donijeti prije našeg idućeg susreta na vrhu predsjednika zemalja članica u prosincu”, dodao je Tusk, kako prenosi Hina.

Ukrajinski predsjednik Porošenko koji je izrazio zadovoljstvo tom potporom, rekao je da ima povjerenja u stav budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa o “ruskoj agresiji” iz 2014. Ukrajina, po njegovoj ocjeni, uživa “snažnu” potporu demokrata i republikanaca u Washingtonu i “ne očekuje nikakve veće promjene”.

Prošlog tjedna su Barack Obama i pet europskih čelnika – Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija – pozvali na nastavak sankcija dok se ne bude doista poštovao ugovor iz Minska koji je potpisan u veljači 2015. a trebao je zaustaviti rat ukrajinskih snaga i separatista na proruskom istoku zemlje, u kojemu je od travnja 2014. poginulo gotovo 10.000 ljudi.

Visoki europski dužnosnik rekao je da je “očito da ukrajinski separatisti mogu nastaviti svoju djelatnost zahvaljujući veoma snažnoj potpori izvana”. “Rusija ima posebnu odgovornost”, istaknuo je.

Što se tiče ukidanja viza za kraći boravak u EU-u, što je još jedno osjetljivo pitanje za 45 milijuna Ukrajinaca, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je obećao konačnu provedbu “do kraja godine”, nakon načelnog dogovora dvadeset osmorice o tome 17. studenog.

Budućnost pridruživanja ovisi o nizozemskom referendumu

Na dnevnom redu summita bili su još plin i osiguranje isporuka preko Ukrajine s dolaskom zime te budućnost ugovora o pridruživanju Ukrajine EU-u.

Taj je ugovor ratificiralo 27 zemalja članica, ali njegova provedba na svim poljima (gospodarsko, vojno, socijalna prava i dr.) ovisi o ishodu nizozemskog referenduma u travnju koji bi mogao biti negativan.

Den Haag još traži političko rješenje koje će sredinom prosinca iznijeti na idućem summitu EU-a.

Odbijanje bivšeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše taj ugovor bilo je prije tri godine povod za prosvjede koji su se završili njegovim padom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO