Cerar: Moguće zatvaranje granica Slovenije

U pripremi je zakon koji bi ograničio pravo na dobijanje azila, rekao je slovenski premijer (EPA)

Slovenski premijer Miro Cerar nije isključio mogućnost zatvaranja granice Slovenije ako to uradi i Austrija, rekavši da će, u slučaju novog migrantskog vala balkanskom rutom, Slovenija preduzeti sve mjere sigurnosti i zaštite vanjske Šengenske granice.

“Moja je dužnost briga o sigurnosti naših ljudi i zaštita Šengenske granice, a to i radimo. Ako bi Austrija zatvorila svoju granicu, isto ćemo morati napraviti i mi, kako ne bismo postali džep u kojem bi se zaustavile izbjeglice”, kazao je on za mariborski list Večer.

Dodao je da njegova Vlada djeluje proaktivno kako do toga ne bi došlo, a u pripremi je i zakon koji bi ograničio pravo na dobijanje azila, prenosi agencija Hina.

Povećana opreznost

Na pitanje koliko je opasnost od novog izbjegličkog vala realna, Cerar je priznao da je broj izbjeglica u Sloveniji vrlo mali, ali da se postojeći kapaciteti za migrante ipak pune, a lokalne zajednice protestiraju ako Vlada želi otvoriti nove.

“Na rubu Evrope su milioni migranata, deseci miliona čekaju u Africi, odakle ih u Evropu prebacuju kriminalne mreže”, rekao je slovenski premijer.

Dodao je da treba biti oprezan i prije nego što dođe do izbjegličkih kolona i velikih pritisaka na vanjske granice, kao prošle godine u jeku krize.

Izvor: Agencije


Povezane

Slovenski parlament imenuje novu ministricu finansija, Mateju Vraničar Erman – prvu ženu na toj dužnosti.To je šesta izmjena ministra u dvije godine Slovenske vlade.No, premijer Miro Cerar kaže – prvom polovicom mandata je zadovoljan, iako je sve više građana nezadovoljno radom Vlade. 

Published On 21 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO