Bolton: Vojska EU-a – bodež uperen u srce NATO-a

John Bolton
John Bolton kaže da uvođenje sankcija evropskim kompanijama ovisi o ponašanju drugih vlada (AP)

Ukoliko bi zaista došlo do stvaranja operativne vojske Evropske unije, to bi bio bodež uperen u srce NATO, izjavio je kandidat za državnog sekretara SAD-a i bivši ambasador SAD-a u UN-u John Bolton.

Evropski parlament u utorak je donio neobavezujuću rezoluciju o stvaranju odbrambene linije zbog prijetnji sa kojima se EU suočava, a šefica diplomatije EU Federica Mogherini je podvukla da to neće biti “evropska armija”, već struktura koja će djelovati zajedno sa NATO-om.

Međutim, Bolton je ocijenio kako rezolucija može dovesti do toga da EU izgubi zaštitu NATO-a i dodao je da EU nije sposobna formirati “stvarnu centralizovanu vojsku”, prenosi RT. 

Efikasnost briselske birokratije

“Ukoliko EU kaže ”Možemo sami sebe da branimo”, mnogo Amerikanaca će reći ”Dobro, a sljedeći put kada autoritarno militarističko društvo bude prijetnja, javite nam kako je to ispalo””, rekao je Bolton. 

On je ocijenio da ima mnogo retorike o mogućnostima, ali da je ispod toga sve “šuplje”.

“Ukoliko mislite da se oslonite na EU, sa svom efikasnošću birokratije u Briselu, neka vam je Bog u pomoći, to je sve što mogu da kažem. Možete završiti tako što ćete isprovocirati druge, možda Rusiju, a kada oni shvate da je sve slabo, biti ćete u još većoj opasnosti”, kazao je Bolton.

Prema njegovim riječima, ključna razlika između EU-a i NATO-a je u miješanju u suverenitet zemalja članica.

Izvor: Agencija 


Povezane

Na listi sankcioniranih su imena šest zastupnika koji su s Krima izabrani u Dumu, a zbog direktnog kršenja cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine.

Published On 09 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO