UN: ISIL bi mogao napasti Zapad hemijskim oružjem

Zapadni zvaničnici sve su zabrinutiji da će ISIL pozvati svoje pripadnike koji se vraćaju s Bliskog istoka da pojačaju napade u zapadnim državama (Reuters)

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji se vraćaju iz Sirije u države iz kojih potiču sposobni su izvesti napade hemijskim oružjem nakon što su u ratnim zonama naučili kako to učiniti, upozorio je u srijedu viši zvaničnik UN-ove organizacije za zabranu kemijskog oružja, OPCW.

Ova organizacija je, u istrazi koja je završila u oktobru, zaključila da su snage sirijske Vlade odgovorne za napade u kojima je upotrijebljen plin hlor, a kako je ISIL koristio bojni otrov iperit.

„Čini se kako je jedna od opasnosti s kojoj se moramo suočiti i na koju moramo odgovoriti, zbog toga što je ISIL naučio proizvoditi iperit, da se, nažalost, neki od pripadnika ove grupe koji je to naučio vratio u jednu od naših država, te će pomoći u provedbi takvog napada“, rekao je Philippe Denier iz OPCW-a na sigurnosnoj konferenciji u Parizu.

Zapadni zvaničnici sve su zabrinutiji da će ISIL pozvati svoje pripadnike koji se vraćaju s Bliskog istoka da pojačaju napade u zapadnim državama.

ISIL-ova proizvodnja

Ranije je Ahmet Uzumcu, čelnik OPCW-a, kazao kako postoji mogućnost da je iperit, korišten u napadima u Siriji i Iraku, napravio ISIL.

Eksperti ove UN-ove organizacije su analizirali uzorke navedenog plina, korištenog u napadu augusta 2015. godine, te naveli kako postoji osnova za vjerovanje „da je ISIL sam napravio ovu supstancu“, kazao je Uzumcu za AFP.

Zvaničnici ističu kako je ova supstanca koju su napravili pripadnici ISIL-a „loše kvalitete, ali i dalje štetna“, te dodaju kako je ovo „ekstremno zabrinjavajući“ razvoj situacije.

„Naročito je tako kada se uzme u obzir kako u navedenim državama ima dosta stranih boraca koji se mogu vratiti u svoje domovine. Zbog toga je potreban visok stepen opreza u našim državama“, istakao je Uzumcu.

On je naveo kako postoji „više od 20 navoda“ o korištenju hemijskog oružja i sirijske Vlade i „umjerenih“ pobunjenika od 1. augusta.

Obje strane krive protivnike za korištenje „hlorina i neidentificiranih agensa u Halepu i na sjeveru Sirije“ uključujući Idlib, rekao je čelnik OPCW-a.

Izvor: Agencije