Turskoj odluka Evropskog parlamenta ‘ništa ne vrijedi’

Evropska unija u martu obećala ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za pomoć u izbjegličkoj krizi (Arhiva)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da odluka Evropskog parlamenta o prekidu pristupnih pregovora s Turskom u očima te zemlje “ništa ne vrijedi” te je ponovo optužio Evropu da staje na stranu terorističkih organizacija.

“Jasno smo davali do znanja, a to činimo ponovo, da njegujemo evropske vrijednosti više od nekih članica Evropske unije, ali nismo vidjeli nikakvu konkretnu pomoć naših prijatelja sa Zapada… Nisu ispunili nijedno obećanje”, rekao je Erdogan na konferenciji Organizacije za islamsku saradnju u Istanbulu.

U četvrtak će se sastati Evropski parlament i glasati o pristupnim pregovorima s Turskom, a Erdogan tvrdi da, kakav god bio rezultat, za njih “ne vrijedi”.

Čelnici najvećih klubova zastupnika u EP-u zatražili su u utorak privremenu obustavu pregovora s Turskom o članstvu u Evropskoj uniji, zbog “čistki koje turske vlasti provode nakon neuspjelog državnog udara”.

Moguć referendum o članstvu

Unija postaje sve više kritična prema Turskoj, koja je otpustila ili suspendirala više od 110.000 ljudi – vojnika, akademika, sudija, novinara i kurdskih čelnika – zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u julu.

Uhapšeno je gotovo 36.000 ljudi, a nizu medija je zabranjen rad.

Kritičari optužuju turskog predsjednika da neuspjeli udar koristi kao izgovor za obračun s kritičarima njegove vlasti.

Erdogan je ranije izjavio da će Unija morati “živjeti s posljedicama” ako zaustavi pregovore, a Ankara bi, umjesto toga, mogla sklopiti sigurnosni savez s Rusijom i Kinom.

Evropska unija je u martu obećala ubrzati pristupne pregovore Ankare, u zamjenu za pomoć u izbjegličkoj krizi, odnosno sprečavanju izbjeglica da krenu prema obalama Evrope.

Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavljuje da bi iduće godine pregovore s Unijom mogao staviti na referendum.

Pregovor počeli u oktobru 2005.

Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku saradnju u izbjegličkoj krizi.

Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovo uvede smrtnu kaznu.

Ta je zemlja počela pregovore s EU-om još u oktobru 2005. godine.

O rezoluciji o odnosima s Turskom zastupnici EP-a će glasati u četvrtak, ali rezolucije nisu pravno obavezujući tekstovi za Evropsku komisiju i zemlje članice EU-a.

Izvor: Agencije