Rusija testirala rakete za nuklearni voz

Sovjetski Savez je imao 12 nuklearnih vozova, od kojih je svaki bio opremljen sa po tri nuklearna projektila (Wikipedia)

Rusija je uspješno testirala interkontinentalne balističke rakete namijenjene novoj generaciji nuklearnih vozova, piše britanski list Independent.

Testovi raketa za Barguzin, željeznički raketni sistem, provedene su na kosmodromu Plesetsk prije dvije sedmice, javila je u srijedu ruska državna novinska agencija Interfaks.

„Oni su bili potpuno uspješni“, naveo je vojni izvor toj agenciji, dodavši kako je time „otvoren put za dalja ispitivanja“.

Cijela platforma se sastoji od nekoliko vagona koji prikrivaju stvarnu namjenu ovih kompozicija. Očekuje se kako će oni biti operativni između 2018. i 2020. godine.

General potpukovnik Sergej Karakaijev, koji komanduje ruskim strateškim raketnim snagama, rekao je kako će Barguzin po preciznosti i opsegu biti superioran u odnosu na nuklearne vozove iz sovjetskog doba.

Skalpeli iz ere SSSR-a

Karakaijev očekuje da će vozovi biti u službi do 2040. godine.

Sovjetski Savez je imao 12 nuklearnih vozova, od kojih je svaki bio opremljen sa po tri nuklearna projektila. Bili su poznati po NATO oznaci Skalpel, a uklonjeni su iz upotrebe između 2003. i 2005. godine.

Najnoviji napredak u ruskoj tehnologiji nuklearnog oružja dolazi, kako je rekao jedan ruski poslanik, u trenutku raspoređivanja raketa sa nuklearnim potencijalom u oblasti Kalinjingrada.

Moskva će rasporediti u tu svoju eksteritorijalnu oblast, koja graniči sa Poljskom i Litvanijom, raketni sistem zemlja–zrak S-400 i rakete koje mogu nositi nuklearno punjenje Iskander.

Izvor: Agencije