Mosul: Djecu silom odvode na front

Vlada i milicije negiraju kršenje ljudskih prava (Al Jazeera)

Piše: Burhan Farhan

Optužbe koje je Vijeće muslimanskih učenjaka Iraka uputilo Vladi Iraka i Al-Hashd al-Asha'riju, lokalnoj sunitskoj grupi, zbog regrutiranja djece i njihovog uključivanja u borbu, pokrenule su pitanja o poštivanju ljudskih prava – naročito djece – u svjetlu borbi koje bjesne u Mosulu više od mjesec dana. 

Vijeće je saopćilo da Vlada i milicije Al-Hashd al-Asha'ri u pokrajini Niniveh vrše pritisak na pojedine porodice u kampovima za raseljene osobe u okolini Mosula kako bi poslali svoje maloljetne sinove u borbu.

To se uglavnom vrši pod prijetnjama ili zloupotrebom njihove teške materijalne situacije i humanitarnih uslova.

Grupa odbacila optužbe

U odgovoru na ove optužbe, glasnogovornik sunitskih plemena Sheikh Muzahim al-Huwiyat opovrgnuo je optužbe Vijeća muslimanskih učenjaka Iraka, a prije toga i organizacije Human Rights Watch, da oni vrše novačenje djece u svoje redove.

Al-Huwiyat je rekao da „Al-Hashd al-Asha'ri ne regrutira borce mlađe od osamnaest godina, i mi poštujemo odluke koje su donesene o zajedničkoj koordinaciji sa centralnom vladom u Bagdadu i vladom Kurdistanske pokrajine u Iraku.“ 

Tražio je da se provede istraga u vezi s ovim optužbama, dodavši da američke i iračke trupe nadgledaju vojnu obuku sunitskih oružanih snaga Al-Hashd al-Asha'rija, te da trenutno vrše i njihovo naoružavanje i opremanje naprednim vojnim vozilima. 

Mohamed Ibrahim, zvaničnik iz pokrajine Niniva, kaže kako nije tačno da se djeca nalaze u redovima plemenskih oružanih formacija. Ukazao je na to da postoji stručna komisija koja nadzire prijem dobrovoljaca te da ona radi u skladu sa određenim pravilima. „Međutim, tu su i oni koji žele ukaljati pobjede koje ostvaruje iračka vojska i pokušavaju ugroziti angažman Hashd al-Asha'irija u bici za Mosul“, kaže on.

Snimci na društvenim mrežama

Nasuprot tome, zvaničnik za kulturu i medije u Vijeću muslimanskih učenjaka Iraka Abdel-Hamid al-Ani kaže da ovo nije prvi put da Vlada i milicije negiraju kršenje ljudskih prava. Međutim, u svim ovim prilikama postojali su dokumenti i dokazi koji potvrđuju da je došlo do povreda prava, kaže on, pored izvještaja lokalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava koji dokazuju povrede prava jedne grupe ili sekte unutar iračkog naroda.   

Al-Ani dodaje da su optužbe koje je Vijeće uputilo na račun iračke Vlade i milicija utemeljene na čvrstim dokazima, uključujući i izvještaje međunarodnih organizacija, pored svjedočenja raseljenih osoba koje su bile suočene s povredama prava i prisiljene da se potčine ovakvoj praksi pod teretom teških humanitarnih uvjeta.  

Iskazao je svoje čuđenje zbog toga što „reakcija na ove optužbe dolazi od milicija čiji se pripadnici razmeću i hvale fotografijama na kojima se vide teške povrede prava.“

Naveo je da društvenim mrežama kruži videosnimak na kojem se vidi kako „Vladine snage sigurnosti gaze jedno dijete tenkom, te snimak na kojem iračke snage sigurnosti tuku dječaka željeznim čekićem. Tu su još i brojne druge teške povrede prava, zatim udarci i ponižavanje, pa čak i javna pogubljenja.“

Al-Ani je istakao da su „međunarodne organizacije, poput Human Rights Watcha, dokumentirale zločine iračke Vlade i sektaških milicija, optužujući ih za činjenje zločina protiv čovječnosti.“

Treba napomenuti da je Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava, također, optužio grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) da regrutiraju djecu kako bi sudjelovali u vojnim operacijama kao dio njihovih snaga.

Ovaj organ UN-a je ranije rekao da je ISIL obavijestio stanovnike Hamam al-Alila, južno od Mosula, da trebaju predati svoju djecu, pogotovo dječake koji nemaju ni devet godina, po svemu sudeći, s namjerom da ih regrutiraju.

Izvor: Al Jazeera