ISIL uništavao bogomolje vjerskih manjina

Vladavina grupe ISIL je ostavila naročito teške posljedice na iračke vjerske manjine poput kršćana. Tokom protekle dvije godine borci ISIL-a su opljačkali i uništili brojne crkve i grobove.

Kršćani iz jednog sela u Iraku prvi put su nakon dvije godine došli u svoju lokalnu crkvu. Neki od njih pale svijeće i mole se uz gole zidove. Borci grupe ISIL uništili su hiljade bogomolja vjerskih manjina širom regije. Asirski kršćani u i oko Mosula zajednica su koja ovdje živi skoro 2.000 godina. Mnogi od njenih pripadnika govore dijalektom aramejskog jezika, sličnim jeziku koji se govorio u vrijeme Isusa Krista.

Prije dolaska ISIL-a, kršćani su činili trećinu stanovnika sela. Zajedno s većinom Jezida i muslimana iz sela, pobjegli su 2014. godine, objašnjava svećenik Afram Khouri Benyamin.

„Kad podignemo križ, time ISIL-u šaljemo poruku da i dalje vjerujemo u Isusa Krista, da vjerujemo u križ i da sve što činimo, činimo iz svojih uvjerenja”, dodaje.

U blizini se vidi improvizirana eksplozivna naprava. Borci ISIL-a skinuli su križ s krova crkve. Polomljen, leži na tlu.

 „Ako neko mrzi muslimane, kršćane ili Jerusalem, znači da ne voli ni Boga. Moj Bog je ljubav. Nadamo se da ćemo se vratiti kući“, kaže jedna žena iz sela.

Crkva opljačkana, oltar uništen

I druga crkva u selu je opljačkana. Oltar je uništen, mnoge klupe su slomljene. Svete knjige razbacane su među ruševinama.

„Ovo su porodične grobnice u koje su borci ISIL-a provalili. Pešmerge i lokalni svećenik kažu da su tražili novac i dragocjenosti poput nakita. Kao što možete vidjeti, doslovno nema grobnice koja nije oskrnavljena”, izvještava Charles Stratford, novinar Al Jazeere.

Borci ISIL-a pucali su u fotografije pokojnika na spomenicima. Interno raseljeni Ghazwan Shamani kaže da je nesretan zbog situacije u selu.

„Veoma sam tužan. Ovo je grob mog oca. Nijedna religija na svijetu ovo ne dozvoljava. Borci ISIL-a ne poštuju ni mrtve”, dodaje.

Na krov crkve postavljen je novi križ. Svećenik se moli i blagoslovi ga. Bitka za Mosul se nastavlja, a zvuk zvona sa crkve opet odzvanja selom.

Izvor: Al Jazeera