Zbog Trumpa i strah od poskupljenja kontracepcije

Izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika ima neočekivani utjecaj na kontracepciju u SAD-u, jer je određeni broj žena zabrinut da bi mogle izgubiti pravo na besplatnu kontracepciju ako nova administracija ukine Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti.

Pilule su već godinama izbor kontracepcije 21-godišnje studentice Kaitlin Buji, ali sada nastoji prijeći na novo, dugoročno rješenje, u obliku unutarmaterničnog implanta, poznatog kao spirala.

“Ne znam hoće li žene imati pristup odgovarajućoj i pristupačnoj kontracepciji tokom Trumpove i Penceove administracije”, žali se Buji.

Spirala je učinkovita najduže 10 godina. Žene poput Kaitlin prelaze na taj oblik kontracepcije jer se boje da njihovo zdravstveno osiguranje neće pokrivati troškove dođe li do toga da Trump ukine ili izmjeni Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Sve više obraćanja ljekaru

U neprofitnoj organizaciji Planirano roditeljstvo kažu da je, od kada je Trump izabran za američkog predsjednika, broj žena koje žele spiralu značajno porastao.

“Naše lokalne klinike, koje su ranije ugrađivale jednu ili dvije, sada ugrađuju sedam spirala dnevno. Direktori naših klinika kažu da ćemo uskoro ostati bez spirala, zbog sve veće potražnje”, tvrdi Laura Meyers, direktorica Planiranog roditeljstva.

U toj nevladinoj organizaciji kažu da ih ne brinu samo moguće ukidanje Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, nego se organizacija za reproduktivno zdravlje žena suočava i s mogućim prestankom financiranja iz saveznog budžeta, javila je Al Jazeerina reporterka Diane Eastabrook.

Predstavnici organizacije tvrde da budžetske grantove koriste za kontracepciju i preglede socijalno ugroženih žena, a ne za abortuse. Uprkos tome, Trump, kao protivnik abortusa, zaprijetio je potpunim ukidanjem finansiranja organizacije.

Trump protiv abortusa

“Organizacija Planirano roditeljstvo ima veoma dobrih projekata u mnogim područjima, ali problem su abortusi. Neću ih finansirati ako obavljaju abortuse. To neću finansirati”, najavio je Trump.

Susan Wood, direktorica Jacobs Instituta za zdravlje žena pri Univerzitetu George Washington, smatra da bi nova administracija mogla ugroziti kontracepciju, ali apelira na žene da ne paniče.

“Zdravstveno osiguranje se utvrđuje na godišnjem nivou. Privatna osiguranja su po zakonu obavezna snositi troškove kontracepcije i to se neko vrijeme neće mijenjati”, tvrdi Wood.

Ipak, Kaitlin Buji ne želi riskirati svoju budućnost.

Izvor: Al Jazeera