U Njemačkoj oslobođeni ‘šerijatski policajci’

'Šerijatski policajci' našli su se na sudu pod optužbom da su kršili zakon koji zabranjuje ilegalno nošenje uniformi (EPA)
'Šerijatski policajci' našli su se na sudu pod optužbom da su kršili zakon koji zabranjuje ilegalno nošenje uniformi (EPA)

Njemački sud oslobodio je sedam osoba koje su u “šerijatskim uniformama” patrolirale ulicama Wuppertala, presudivši da nisu kršili zakon.

Oni su 2014. godine prilazili ljudima odjeveni u narandžaste prsluke s natpisom “šerijatska policija”.

Patrolirali su pored turskih diskoteka i kafića u Wuppertalu i zahtijevali od mještana da prestanu s kockanjem, slušanjem muzike i ispijanjem alkohola.

Njihove aktivnosti snimljene su i objavljene na internetu, pa je reagiralo Centralno vijeće muslimana u Njemačkoj i poručilo da je njihovo ponašanje “štetno za muslimane”.

‘Uniforme’ nisu zastrašujuće

“Šerijatski policajci” našli su se na sudu pod optužbom da su kršili zakon koji zabranjuje ilegalno nošenje uniformi.

Ipak, Okružni sud u Wuppertalu nepravosnažno je presudio da “šerijatske uniforme” nisu bile zastrašujuće niti su sugerirale da je riječ o vojnim jedinicama, pa su muškarci oslobođeni.

Mediji upozoravaju da je šef tih vjerskih policajaca Sven Lau, koji je prešao na islam, suočen s optužbama za podržavanje grupa koje se bore u Siriji, pa se zbog toga nije ni pojavio pred sudom, prenosi Welt.

Pripadnici “šerijatske policije” viđeni su kako patroliraju i ulicama drugih evropskih gradova, navode mediji.

Izvor: Agencije


Povezane

U periodu između jula 2015. i juna 2016. u borbe u Siriji i Iraku na strani ISIL-a odlazilo je mjesečno u prosjeku manje od pet građana Njemačke, navodi se u istraživanju.

17 Nov 2016

Pretreseno 190 ureda, džamija i stanova članova i pristalica od danas zabranjene organizacije “Prava religija”.

15 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO