Trump neće nastaviti istragu o Clinton

Administracija novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa neće nastaviti istragu o aferi privatne elektronske pošte njegove rivalke iz Demokratske stranke Hillary Clinton, rekla je u utorak jedna od njegovih najbližih savjetnica.

Tokom jedne od debata koju su dvoje predsjedničkih kandidata održali u kampanji, Trump je rekao kako će, bude li izabran, tražiti od svog ministara pravosuđa da imenuje specijalnog državnog tužitelja za istragu afere privatnog servera.

Trump je kasnije, upitan da li bi isključio istragu o Clinton zbog dobrotvornih fondacija njene porodice ili zbog upotrebe privatnog servera za mailove dok je bila državna sekretarka kazao “ne”, javlja Reuters.

On je, međutim, istakao kako ne želi „nauditi porodici Clinton“ i kako želi nastaviti dalje.

„Ne razmišljam o tome da se vraćam i sprovedem tako nešto“, poručio je Trump. 

Kellyanne Conway je na kanalu MSNBC u utorak rekla kako „kada novoizabrani predsjednik (…) kaže da ne želi nastaviti te optužbe, time šalje snažnu poruku sadržajem i formom“.

O kampanji ne misli

Ona je navela kako Trump razmišlja o mnogobrojnim stvarima dok se priprema da postane predsjednik SAD-a, a „stvari koje zvuče kao kampanja nisu među njima“.

„Clinton se još mora suočiti sa činjenicom kako većina Amerikanaca ne smatra da je ona iskrena ili pouzdana. Ukoliko Donald Trump može da joj pomogne da zacijeli rane, možda je to dobra stvar“, ocijenila je Conway. 

Donald Trump je odustao od jednog od svojih obećanja iz kampanje i jednog od slogana koji je najviše oduševljavao njegove pobornike na skupovima „Lock her up“ (zatvorite je).

Clinton je u vrijeme dok je bila američka državna sekretarka (2009-2013) poslovnu komunikaciju obavljala sa svog privatnog servera i privatne elektronske pošte.

Zbog toga je Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo istragu protiv Clinton koja ipak nije bila sudski procesuirana, no afera je naštetila njenoj kampanji za ulazak u Bijelu kuću.

Izvor: Al Jazeera i agencije