Rohinje pred progonom bježe u Bangladeš

Sumnja se da su desetine Rohinja muslimana ubijene u Mijanmaru proteklog mjeseca, a broj osoba koje pokušavaju izbjeći iz te zemlje u Bangladeš je značajno porastao.

Granična služba Bangladeša je nedavno presrela i u Mijanmar vratila dva broda s Rohinjama, ali neke od izbjeglica, bježeći od progona u matičnoj državi, na sve načine pokušavaju se dokopati sigurnog utočišta.

Al Jazeerina ekipa je razgovarala s Mohammadom Ismailom. Da nije naišao na krijumčare ljudima, danas možda ne bi bio živ. Živi u jednom selu u državi Rakhine, na zapadu Mijanmara. Kaže da je njegovo selo gotovo u potpunosti spaljeno.

“Mijanmarske snage su došle i ubile moga brata i sestru. Pobjegao sam u brda. Tamo sam naišao na krijumčare ljudima, koji su mi za 250 dolara pomogli da pređem rijeku Naf i uđem u Bangladeš”, priča Ismail.

U državi Rakhine su izbili sukobi nakon što je jedna naoružana skupina napala policijsku postaju i ubila više policajaca. Vlada Mijanmara je optužila Rohinje, a nedugo zatim jedna organizacija za ljudska prava izvijestila je o desecima ubijenih civila. Mnoge kuće su spaljene. No, to nije prvi obračun s Rohinjama u Mijanmaru.

Prognane iz domova

Procjenjuje se da u Bangladešu boravi gotovo pola milijuna izbjeglica Rohinja. Od progona su bježali u nekoliko navrata tokom devedesetih godina prošlog stoljeća.

“Otkada je u listopadu počeo posljednji ciklus nasilja u Mijanmaru, granica je zatvorena s obje strane. To znači da je manji broj Rohinja uspio izbjeći u Bangladeš”, javio je Al Jazeerin reporter Maher Sattar.

U međuvremenu, prosvjedi su organizirani širom Bangladeša.

“Zahtijevamo da Ujedinjeni narodi pošalju tim i istraži šta se događa u državi Rakhine te da Vlada Mijanmara omogući Rohinjama građanski status. U protivnom, neka Rohinjama omoguće formiranje njihove države”, poručuje Imtiaz Alam, organizator prosvjeda.

Iako je Mohammad Ismail u Bangladešu, njegove misli su i dalje s onima koji su ostali u Mijanmaru. S obzirom na to da skoro svaki dan stižu vijesti o nasilju, strahuje da bi se njegova rodbina i prijatelji mogi naći u još goroj situaciji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO