Novi raketni sistemi u Kalinjingradu odgovor SAD-u

Viktor Ozerov tvrdi da Moskva mora reagirati na planirani američki protivraketni štit u blizini Rusije (Arhiva)
Viktor Ozerov tvrdi da Moskva mora reagirati na planirani američki protivraketni štit u blizini Rusije (Arhiva)

Rusija je saopćila da će, kao odgovor na postavljanje takozvanog odbrambenog štita NATO-a u Istočnoj Evropi, vjerovatno premjestiti raketni sistem Iskander u Kalinjingrad.

Viktor Ozerov, predsjednik Odbrambenog komiteta u Federalnom vijeću, gornjem domu ruskog parlamenta, kazao je da Moskva mora reagirati na planirani američki protivraketni štit u blizini Rusije, javlja agencija RIA Novosti.

“Kao odgovor na to, morat ćemo poslati dodatne snage tamo. To uključuje premještanje raketnog sistema Iskander i S-400”, naveo je Ozerov.

Kaljingrad je enklava između Poljske i Litvanije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin se u intervjuu za jednu rusku televiziju pita zašto Rusi emocionalno reagiraju na ekspanziju NATO-a.

“Zašto se bojimo kako će oni odlučiti? Šta trebamo uraditi? Moramo uvesti kontramjere”, kazao je Putin.

Neutraliziranje nuklearnog arsenala

Kremlj je saopćio da je cilj američkog štita neutralizirati nuklearni arsenal Moskve toliko dugo da bi SAD mogao pobijediti Rusiju u slučaju rata.

Washington i NATO su te navode odbacili.

Pavel Felgenhauer, odbrambeni analitičar novina Novaja Gazeta, kazao je za Al Jazeeru da je odluka o premještanju ruskih raketnih sistema donesena prije nekoliko godina i da najava toga u ovom trenutku može stvoriti tenzije.

Također, rekao je da ne žele svi u Rusiji dobre odnose s novoizabranim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom, kao što svi misle.

“Ovdje imamo jednu vrlo jaku stranu koja ne želi dogovor sa SAD-om. Ona želi da određena konfrontacija sa SAD-om bude nastavljena kako bi odbrambeni budžet ostao na visokom nivou” zaključio je Felgenhauer.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO