Mediji: Ruski tankeri krijumčarili gorivo u Siriju

Za provedbu sankcija odgovorne su članice EU-a (Reuters)
Za provedbu sankcija odgovorne su članice EU-a (Reuters)

Ruski tankeri prokrijumčarili su gorivo u Siriju preko teritorijalnih voda EU-a, objavili su dobro upućeni izvori, dok Moskva ističe da se evropske sankcije na isporuku nafte Siriji ne mogu odnositi na ruske avione koji u toj zemlji pružaju podršku režimskim snagama protiv pobunjenika.

Protivno evropskim sankcijama, najmanje dva ruska broda prevezla su naftu preko Kipra, izjavio je Reutersu obavještajni izvor iz Evropske komisije i dodao da su se isporuke povećale u oktobru.

Drugi izvor rekao je da su brodovi uplovili u kiparske i grčke luke prije nego što su isporučili gorivo u Siriji.

Provedba sankcija

Reagirajući na te navode, glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane rekao je da se sankcije na isporuku nafte Siriji ne odnose na ruske avione u toj zemlji, prenijele su ruske novinske agencije.

Glasnogovornica evropske povjerenice za vanjsku i sigurnosnu politiku rekla je da su za provedbu sankcija odgovorne države članice EU-a.

“Vjerujemo da vlasti ispunjavaju svoje obaveze kako bi se provele restriktivne mjere i spriječili bilo kakvi pokušaji izbjegavanja”, rekla je.

Grčko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je komentarisati te navode. Kiparska vlada objavila je da nije odobrila nikakvo uplovljavanje ruskih tankera s naftom za Siriju.

Izvor: Agencije 


Povezane

Njemačka kancelarka istakla uoči susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da prioritet mora biti ublažavanje patnje civila u Siriji.

18 Oct 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO