Mađarski zatvorenici napravili ogradu na granici sa Srbijom

Ograda je opremljena senzorima za otkrivanje tjelesne topline i pokreta, kao i kamerama za noćno snimanje (EPA)

Mađarski zatvorenici su okončali izgradnju prvog dijela druge ograde protiv izbjeglica i migranata na mađarsko-srbijanskoj granici, objavili su državni mediji.

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je u augustu planove o izgradnji druge linije ograde kako bi se pojačala postojeća barijera, napravljena prošle godine duž 175 kilometara duge granice.

Orban je naveo kako je rizik od propasti sporazuma Europske unije i Turske o smanjenju dolaska izbjeglica duž Balkanske rute razlog jačanja odbrane granice.

Izgradnja „pametne ograde“, nazvane tako zbog tehnoloških karakteristika, počela je prije mjesec dana. Barijeru od tri metra visine i 10,3 kilometra dužine napravili su mađarski zatvorenici.

Senzori i kamere

Lokalni mediji navode kako je ograda opremljena senzorima za otkrivanje tjelesne topline i pokreta, kao i kamerama za noćno snimanje.

Kada u potpunosti bude napravljena, smanjit će se broj vojnika i policajaca u svakodnevnim patrolama.

Krajem 2015. godine, Mađarska je izgradila ograde duž granica sa Srbijom i Hrvatskom kako bi smanjila ogromni broj prelazaka izbjeglica, a njenim primjerom poslužile su se i druge države u regiji.

Prošle godine je više od 400.000 izbjeglica prešlo preko Mađarske, granične članice Šengenske zone, kako bi se domogli sjevernih i centralnih dijelova Europe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO