Liban gradi zid oko palestinskog izbjegličkog kampa

Prema izvoru iz vojske, riječ je o sigurnosnoj mjeri donesenoj nakon što je u kampu uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih za terorizam (EPA)
Prema izvoru iz vojske, riječ je o sigurnosnoj mjeri donesenoj nakon što je u kampu uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih za terorizam (EPA)

Libanska vojska gradi betonski zid u blizini najvećeg palestinskog izbjegličkog kampa u zemlji, koji bi trebao spriječiti infiltriranje terorista, izjavio je vojni izvor, dok ga stanovnici porede sa Zidom srama u Izraelu.

Duže od pola stoljeća i na temelju sporazuma, libanska vojska ne ulazi u kamp Ain Heloue, u blizini obalnog grada Saide, na jugu zemlje, i tako je nastala bespravna situacija, a kamp je postao odredište ekstremista i osoba koje traži policija.

“Prije nekog vremena počela je gradnja zida, čija je svrha spriječiti infiltraciju terorista u Ain Heloueu iz susjednih kampova”, rekao je vojni izvor za AFP.

Na društvenim mrežama se posljednjih dana pojavljuju snimci postavljanja betonskih blokova zapadno od Ain Helouea, najvećeg i najgušće naseljenog od 12 kampova u Libanu.

Zaštitni, a ne zid koji razdvaja

Prema vojnom izvoru, riječ je o sigurnosnoj mjeri donesenoj nakon što je u kampu uhapšeno nekoliko osoba osumnjičenih za terorizam.

Nije riječ o “zatvoru ili zidu razdvajanja, već zaštitnom zidu, i stanovništvo kampa neće biti ugroženo”, dodao je isti izvor.

Gotovo 54.000 Palestinaca, koje je registrirala Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama, živi u kampu Ain Heloue, koji je posljednjih godina primio hiljade drugih Palestinaca koji su pobjegli od sukoba u Siriji.

Ujedinjeni narodi su u Libanu registrirali blizu 450.000 izbjeglih Palestinaca, od kojih većina živi u veoma lošim uvjetima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO