ISIL najmanje 71 put upotrijebio hemijsko oružje

U analizi piše da je Mosul bio centar za proizvodnju hemijskog naoružanja boraca ISIL-a (AP)

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) upotrijebili su hemijsko oružje najmanje 71 put u Siriji i Iraku od 2014. godine, navodi se u najnovijoj analizi britanske analitičke kompanije IHS Market.

Kako se navodi, postoji veliki rizik da ISIL upotrijebi ovo oružje u iračkom gradu Mosulu protiv civila ili vojnih snaga koje pokušavaju osvojiti grad, prenosi AP.

U analizi se, također, kaže da je Mosul bio centar za proizvodnju hemijskog naoružanja boraca ISIL-a, ali eksperti vjeruju da je ISIL prebacio materijale i stručnjake u Siriju uoči ofanzive na taj grad, koja je počela u oktobru.

Borbe za Mosul

Iz IHS-a zaključuju da su se u Mosulu najčešće koristili hlorin i iperit.

Izvještaj dolazi u vrijeme kada se iračke snage bore s pripadnicima ISIL-a za kontrolu nad Mosulom, a lokalni mediji javljaju da su najveće žrtve borbi civili, koji se nalaze prikliješteni između dvije suprotstavljene strane.

Borbe za osvajanje Mosula ne idu onako kako su stratezi iračke vojske planirali, jer je otpor boraca ISIL-a jači nego što se očekivalo.

Kako se precizira, borci ISIL-a upotrijebili su hemijsko oružje u Siriji 52 puta, a u Mosulu 19 puta od 2014. godine, kada su zauzeli velike dijelove Iraka i Sirije.

Izvor: Agencije