Hlađenje nuklearke u Fukushimi opet u funkciji

Regularan rad sistema za hlađenje ponovno je uspostavljen 90 minuta nakon prestanka funkcionisanja (Reuters)
Regularan rad sistema za hlađenje ponovno je uspostavljen 90 minuta nakon prestanka funkcionisanja (Reuters)

Sistem za hlađenje trećeg reaktora nuklearne elektrane u Fukushimi privremeno je otkazao nakon zemljotresa koji je pogodio Japan.

Prema podacima državne agencije za nuklearnu energiju, kružni sistem za hlađenje vode, koja potom hladi treći reaktor elektrane, nije bio u funkciji zbog prestanka rada pumpe za vodu.

Prema posljednjim informacijama, regularan rad sistema za hlađenje ponovno je uspostavljen 90 minuta nakon prestanka funkcionisanja.

Temperatura vode u trećem reaktoru porasla je na oko 29 stepeni, što nije predstavljalo značajan razlog za zabrinutost. Ipak, japanski mediji su javljali da postoji opasnost od štete na nuklearnoj elektrani u Fukushimi. 

Uzrok prestanka rada pumpe zasad nije utvrđen, mada se pretpostavlja da je riječ o automatskoj reakciji sistema zbog jakog zemljotresa.

Riječ je o istoj elektrani koja je oštećena u cunamiju 2011. godine, u kojem je poginulo više od 20.000 ljudi. 

Evakuacija stanovnika

Magnituda današnjeg potresa prvobitno je procijenjena na 7,3 stepena, da bi potom procjena bila nešto snižena (6,9). Epicentar je bio u moru ispred prefekture Fukushima, na dubini deset kilometara. Nakon toga izdato je upozorenje na cunami, ali je i ono povučeno.

Zemljotres se osjetio i u udaljenom Tokiju, a vlasti su izdale upozorenje stanovništvu da se u ugroženoj regiji povuče u viša područja zbog opasnosti od cunamija.

Hiljade stanovnika poslušale su pozive vlasti upućene putem javne televizije da se evakuiraju na sigurno. Ni nekoliko sati nakon potresa nema izvještaja o mrtvima ili ranjenima.

 

 

Najviši val izazvan cunamijem zabilježen je u Sendaiju, 70 kilometara sjeverno od Fukushime, dok su niži valovi pogodili druga obalna mjesta duž pogođenog područja, u kojem je nakon objave upozorenja o mogućem cunamiju s valovima od tri metra visine mnoštvo brodova napuštalo luke i kretalo prema otvorenom moru.

Snimke iz zraka pokazale su da je cunami u nekim područjima podigao i nivo rijeka, a neke ribarske brodice prevrnute su u luci Higashi-Matsushima.

Pacifički centar za cunami na Havajima objavio je da je opasnost u najvećoj mjeri prošla te je potom i Japanska meteorološka agencija ukinula znak uzbune. 

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon katastrofe, najveće poslije černobiljske, japanske vlasti su evakuirale stanovništvo u prečniku od 20 kilometara iz okoline centrale.

30 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO