Evropski političari za zamrzavanje pregovora s Turskom

Weber kaže da Turskoj treba poslati jasnu poruku (Al Jazeera)
Weber kaže da Turskoj treba poslati jasnu poruku (Al Jazeera)

Lideri dvije najveće zastupničke grupe u Evropskom parlamentu pozvali su Uniju da prekine razgovore o članstvu Turske u EU zbog masovnih hapšenja i otpuštanja u toj zemlji nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara.

Manfred Weber, lider Evropske narodne partije, stranke desnog centra, rekao je: ”Naša poruka Turskoj je vrlo jasna – pristupni pregovori se moraju hitno zamrznuti.”

”Zagovaram da pametno postupamo, uzimajući sve u obzir, kao i uzavrelu političku situaciju u Turskoj. To znači da trebamo poslati jasan signal o prekidu pregovora s Turskom. Ne bismo trebali otići predaleko i razmatrati strožije kazne toj zemlji”, rekao je Weber.

Vrata će uvijek biti otvorena

Slično je izjavio i Gianni Pitella, lider socijalista unutar Evropskog parlamenta.

”Naša politička poruka [turskom predsjedniku Recepu Tayyipu] Erdoganu je da su demokratija, vladavina prava, sloboda štampe i prava manjima – temeljni elementi Evropske unije o kojima se ne može pregovarati. Želimo Tursku u Evropi i vrata dijaloga će uvijek biti otvorena. Međutim, vrata za pregovore rizikuju biti zatvorena sve dok Turska ne bude poštovala demokratiju i vladavinu prava.”

Ranije ovog mjeseca, Erdogan je izjavio da bi Turska iduće godine mogla održati referendum da li da nastavi pregovore o članstvu s Evropskom unijom u narednoj godini.

U govoru u Ankari emitiranom na televiziji, Erdogan je zatražio od Turaka da budu strpljivi do kraja godine nakon čega će glasati o članstvu u EU.

“EU pokušava da nas prisili da se povučemo iz procesa pridruživanja. Ako nas ne žele, treba to jasno da kažu, oni su ti koji treba da donesu odluku”, rekao je Erdogan za turski list Hurriyet.

On je naveo da strpljenje Turske nije beskrajno.

“Ako bude potrebe, kasnije mi možemo da konsultujemo i naše ljude”, kazao je Erdogan, aludirajući na referendum koji je održan u Velikoj Britaniji, kada je izglasan izlazak te zemlje iz EU.

Izvor: Al Jazeera

 


Povezane

U Turskoj dešavaju sve apsurdnija i surovija djela, koja Evropa ne smije posmatrati skrštenih ruku, kaže ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz.

13 Nov 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO