Video: Vodenim topovima na demonstrante

 

 

Policija i demonstranti sukobili su se u nedjelju navečer u blizini naftovoda u izgradnji u američkoj državi Sjeverna Dakota, dok su demonstranti pokušavali preći preko blokiranog mosta na državnom putu, a kako bi ih rastjerala, policija je koristila vodene topove i suzavac.

Iz ureda šerifa Okruga Morton navode kako je gotovo 400 demonstranata pokušalo preći most.

Policija je formirala kordon da spriječi prolazak demonstranatima, a najmanje jedna osoba je privedena, prenosi Anadolija.

Kako javljaju američki mediji, mnogi demonstranti su zatražili ljekarsku pomoć zbog intoksikacije plinovima suzavca.

Mnogi demonstranti su zatražili ljekarsku pomoć zbog intoksikacije plinovima suzavca.

Naftovod dug gotovo 2.000 kilometara, koji prolazi kroz četiri američke države, gradi se za prevoz nafte od Sjeverne Dakote do Illinoisa.

Protiv njegove izgradnje se mjesecima bune članovi plemena Sijuks, čiji se rezervat Standing Rock nalazi u blizini rute naftovoda.

Oni se plaše da bi curenje iz naftovoda moglo zagaditi pitku vodu i narušiti njihova sveta mjesta.

Izvođač radova Energy Transfer Partners (ETP) navodi da nisu ugrožena sveta mjesta i da će naftovod imati osiguranje od curenja, kao i da je to sigurniji način prevoza nafte nego vozom ili kamionom.

Kelcy Warren, izvršni direktor ETP-a, rekao je u petak da kompanija ne želi mijenjati rutu naftovoda.

Izvor: Agencije


Povezane

Naftovod prolazi preko indijanskih svetih mjesta i prijetnja je okolišu rezervata koji je izvor životnih namirnica.

18 Nov 2016

Diljem Sjedinjenih Američkih Država održavaju se protesti protiv planova za gradnju naftovoda na zemlji američkih starosjedilaca u Sjevernoj Dakoti. Stranovnici strahuju da će naftovod zagaditi vodu i uništiti mjesta koja lokalna plemena smatraju svetima.

Zaustavljen projekt vrijedan 3,7 milijarde dolara, kojim bi se trebalo prevoziti pola miliona barela nafte dnevno, nedaleko od indijanskog rezervata.

11 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO