Putin prijeti NATO-u kontramjerama

Moskva će rasporediti svoj protivzračni odbrambeni sistem S-400 i sistem balističkih raketa 'Iskander' u ruskoj enklavi (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da će njegova zemlja preduzeti kontramjere kao odgovor na širenje NATO-a, prenosi novinska agencija RIA.

“Zbog čega emocionalno reagujemo na širenje NATO-a? Zabrinuti smo odlukama NATO-a”, rekao je Putin.

Rusija će rasporediti svoj protivzračni odbrambeni sistem “S-400” i sistem balističkih raketa “Iskander” u ruskoj enklavi Kalinjingrad, rekao je Viktor Ozerov, predsjednik Komisije za odbranu u Gornjem domu Parlamenta.

“Kako bismo se se suprotstavili ovim prijetnjama, bit ćemo primorani pojačati zračnu i raketnu odbranu u zapadnom sektoru i razmjestiti dodatna sredstva radi odbrane relevantne komandne i kontrolne infrastrukture”, kazao je Ozerov.

Odgovor na aktivnosti Washingtona

“Imamo dva glavna zadatka: probiti zračnu odbranu Zapada i osigurati zaštitu od mogućih napada”, dodao je Ozerov.

Jačanje odbrane podrazumijeva raspoređivanje naprednih odbrambenih sisema S-400 i taktičkih balističkih projektila “Iskander-M” u enklavi Kalinjingrad, u baltičkoj regiji, kao i novih jedinica u zapadnoj i južnoj vojnoj oblasti.

Rusija vidi raspoređivanje svojih raketnih sistema u blizini zapadnih granica kao odgovor Washingtonu zbog raspoređivanja raketnog štita u Istočnoj Evropi.

Izvor: Agencije