Obama: Rusija mora prestati s bombardiranjem Halepa

Govoreći na zatvaranju samita APEC-a u Limi, američki predsjednik Barack Obama još jednom je potencirao pitanje sukoba u Siriji i ulogu ruske vojske u bombardiranju stanovnika Halepa. Također, stao je u odbranu Transpacifičkog partnerstva, odnosno TPP-a, trgovačkog sporazuma koji je ugrožen zbog najava novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa da će mu uskratiti podršku.

U skladu s tradicijom APEC-a, lideri zemalja su za zajedničku fotografiju obukli tradicionalnu nošnju domaćina: smeđe peruanske šalove. To je ujedno i posljednja takva fotografija s Obamom. S ruskim kolegom Vladimirom Putinom američki predsjednik je kratko razgovarao u nedjelju navečer. Jedna od tema bila je situacija u Siriji.

“Još smo veoma zabrinuti zbog krvoprolića i haosa uzrokovanog konstantnim napadima snaga [sirijskog predsjednika] Bashara al-Assada i ruske vojske na stanovnike Halepa. Moramo što prije dogovoriti humanitarno primirje”, kazao je Obama.

Gradili se diplomatski mostovi

Američki predsjednik je nastavio s odbranom TPP-a, tvrdeći da će Amerikanci izgubiti radna mjesta te da će položaj SAD-a u Azijsko-pacifičkoj regiji erodirati ukoliko njegov nasljednik Trump odustane od tog pakta. Dio razgovora tokom dvodnevnog samita odnosio se na Trumpa i na to kako će njegova politika utjecati na veze zemalja članica APECA-a.

A gradili su se i novi diplomatski mostovi. Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte sastao se s Vladimirom Putinom. I dok je zapadne države nazvao siledžijama, Rusiju je okarakterizirao kao “divnu zemlju”.

“U zaključcima samita domaćin, peruanski predsjednik Pedro Pablo Kuczynski, pozdravio je ekonomski napredak zemalja u Pacifičkom prstenu, ali je napomenuo da rast mora biti proračunat i inkluzivan”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Scott Heidler.

“Slobodna i otvorena trgovina je temelj napretka svjetske ekonomije. U suštini, trgovina je za ljude i ljudi moraju učestvovati”, zaključio je Kuczynski.

U deklaraciji samita 21 članice navedeno je kako rast nije ravnomjeran i kako su sve više prisutni protekcionistički trendovi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Peru je postao najveći svjetski proizvođač falsifikovanih dolara.Kako bi zaustavila distrubuciju i krijumčarenje novčanica širom svijeta, lokalna policija usko sarađuje sa američkom tajnom službom. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO