Nova stradanja Rohinja: Cijela sela u plamenu

Objavljene su i satelitske snimke u visokoj rezoluciji na kojima su vidljive spaljene kuće (HRW)

Najmanje 820 objekata u pet naselja u kojima žive pripadnici muslimanske manjine Rohinja spaljeno je ovog mjeseca, upozorio je Human Rights Watch objavljujući izvješća iz sukobima zahvaćenog Mijanmara.

Objavljene su i satelitske snimke u visokoj rezoluciji na kojima su vidljive spaljene kuće, a za što se terete pripadnici mijanmarske vojske koji su ovog mjeseca poveli široku operaciju usmjerenu protiv Rohinja.

Prethodno je HRW objavio snimke na kojima se vidi 430 objekata u plamenu, čime se brojka uništenih objekata u kojima su živjele Rohinje popela na 1.250. Stoga su Ujedinjeni Narodi pozvani da urgiraju kod vlasti kako bi se provela istraga o tim događajima.

“Ove alarmantne nove snimke potvrđuju uništavanje sela u kojima žive Rohinje i dokazuju da je to znatno više u mnogo više sela nego što su to vlasti priznale”, rekao je Brad Adams, direktor HRW-a za Aziju.

Iz ureda mijanmarskog predsjednika prozvali su HRW da pretjeruje u objavljivanju snimaka, te optužuju strane medije da netočno prikazuju stanje na terenu.

No, nevladine organizacije upozoravaju i na masovna uhićenja pripadnika muslimanske manjine.

Takve tvrdnje je nemoguće provjeriti, podsjećaju agencije, jer je ograničen rad novinarima i humanitarnim radnicima.

Zona vojnih operacija

Vlasti u Mijanmaru proglasile su određena područja ciljanim teritorijem koji je označen kao zatvorena zona vojnih operacija nakon napada koje su, kako tvrde vlasti, 9. listopada izveli “radikalni muslimani”. 

Nakon tih napada, u kojima je poginulo devet mijanmarskih vojnika, vlada je najavila zatvaranje škola i zabranila novinarima i humanitarnim radnicima da uđu na to područje.

Lokalne organizacije za ljudska prava optužuju vlasti da vrše “osvetu” nad muslimanskim stanovništvom.

Rohinja muslimani suočavaju se s diskriminacijom, represijom i nasiljem, a država ih smatra ilegalnim imigrantima te su često na meti budističke većine, podsjeća Al Jazeera.

Država im odbija odobriti državljanstvo, iako na tom području žive generacijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Mijanmaru već nekoliko dana traju međuetnički sukobi između većinskih budista i manjinskih muslimana iz etničke skupine Rohingya. Sve više Rohingya pokušava pronaći utočište u susjednom Bangladešu. U privremenim kampovima duž granice sada ih je već 300.000. 

Published On 27 Oct 2012

Prema postojećim podacima, više od 35.000 Rohinja muslimana napustilo je ove godine Mjanmar. Mnogi od njih plaćaju veliki iznos krijumčarima kako bi im pomogli da pobjegnu od diskriminacije i nasilja. Međutim, izbjeglice često postaju žrtve zlostavljanja.

Published On 15 Sep 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO