Njemačka: Ljevica kandidirala Butterweggea za predsjednika

Butterwegge je sociolog i jedan od najvećih kritičara socijalnih kretanja u zemlji posljednjih godina (EPA)
Butterwegge je sociolog i jedan od najvećih kritičara socijalnih kretanja u zemlji posljednjih godina (EPA)

Parlamentarna stranka Ljevica kandidirala je u ponedjeljak sociologa Christopha Butterweggea na izborima za predsjednika Njemačke koji će se održati u veljači iduće godine.

“Naš izbor je prvoklasna alternativa kandidatu vladajuće koalicije Franku-Walteru Steinmeieru”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba stranke Ljevice Dietmar Bartsch.

Christoph Butterwegge iz Koelna je sociolog koji se usredotočio na istraživanje siromaštva u Njemačkoj i jedan je od najvećih kritičara socijalnih kretanja u zemlji posljednjih godina.

SPD išao sa svojim kandidatom

“Mi smo htjeli Butterweggea zajednički predložiti kao kandidata opcije lijevog centra, ali je SPD izišao s vlastitim kandidatom”, rekao je Bartsch.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je svog člana predsjedništva i aktualnog ministra vanjskih poslova Steinmeiera predložila za kandidata na izborima za novog predsjednika 12. veljače sljedeće godine.

Sadašnji kandidat Joachim Gauck odbacio je mogućnost ponovne kandidature zbog poodmakle dobi.

Steinmeiera kao kandidata podržava i demokršćanska Unija CDU/CSU a podršku je signalizirala i parlamentarna stranka Zeleni.

Ne pridaju mu se izgledi

Predsjednika Njemačke, koji ima isključivo protokolarnu funkciju, bira Savezna skupština, ustavno tijelo sačinjeno od članova oba doma parlamenta i predstavnika saveznih pokrajina.

Stranka Ljevica u Saveznoj skupštini, koja broji 1.260 članova, raspolaže s 94 mjesta tako da se njezinom kandidatu ne pridaju nikakvi izgledi za pobjedu nad Steinmeierom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO