Japan: Snažan zemljotres kod Fukushime

Odgovorni provjeraju nuklearna postrojenja u Fukushimi da utvrde ima li štete (EPA)
Odgovorni provjeraju nuklearna postrojenja u Fukushimi da utvrde ima li štete (EPA)

Japanska meteorološka agencija izvijestila je da je jačina zemljotresa koji je u ponedjeljak potresao područje kod Fukushime 7,4 stepena.

Nakon ranije izdatog upozorenja na cunami u Fukushimi, isto upozorenje izdato je i za prefekturu Miyagi.

Na snazi je i upozorenje na klizišta. 

Valovi visine jednog metra zapljusnuli su obalu Fukushime. Ranije su zabilježeni valovi visine 30 do 90 centimetara nakon što je javljeno da je prefekturu pogodio zemljotres magnitude 7,3.

Stanovnici su upozoreni na oprez, jer nakon manjih, mogu doći mnogo veći valovi.

Televizija NHK je javila da je sistem hlađenja reaktora 3 u Fukushimi prestao s radom, ali da nisu primijećene nepravilnosti.

Eletrodistributer Tepco javlja da voda nije iscurila iz sistema za hlađenje te da se priprema za nastavak rada.

Epicentar potresa, koji se osjetio i u Tokiju, bio je u blizini prefekture Fukushima, na sjevernopacifičkoj obali, na dubini oko 10 kilometara.

“Očekujemo plimni val visok tri metra. Smjesta napustite obalno područje! Nemojte se zaustavljati, nemojte se pokušavati vraćati”, poručila je stanovnicima Fukushime javna televizija NHK.

U priobalnom pojasu sirene su oglasile uzbunu, a stanovništvu je zapovijeđena evakucija.

Prema posljednjim informacijama, epicentar je bio 67 kilometara sjeveroistočno od grada Iwaki. Snažni potres pratila su dva udara slabijeg intenziteta.

Nema izvještaja o ozlijeđenima ili materijalnoj šteti.

Jedno od najstrusnijih područja na svijetu

Tokyo Electric Power Company provjera nuklearna postrojenja u Fukushimi da utvrdi ima li štete, objavili su japanski mediji.

Kompanija nije bila dostupna za komentar.

Tohoku Electric Power Company je priopćila da nema štete u njihovom postrojenju Onagawa.

Japan je jedno od najtrusnijih područja na svijetu, a u toj državi događa se svaki peti zemljotres u svijetu snažniji od šest stupnjeva.

Pogibije desetaka hiljada ljudi

Područje Fukushime teško je stradalo kad su, prije pet i pol godina, prvo potres, a nakon njega tsunami i topljenje nuklearnog reaktora doveli do najveće katastrofe u Japanu u moderno doba.

Poginulo je i nestalo gotovo 19.000 ljudi.

Nakon katastrofe, najveće poslije černobiljske 1986. godine, japanske vlasti su evakuirale stanovništvo u prečniku od 20 kilometara iz okoline centrale.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon katastrofe, najveće poslije černobiljske, japanske vlasti su evakuirale stanovništvo u prečniku od 20 kilometara iz okoline centrale.

30 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO