General Mattis najvjerovatniji ministar odbrane SAD-a

"General James Mattis, 'ludi pas', mogući ministar odbrane, bio je vrlo dojmljiv jučer. Pravi general među generalima!", napisao je Donald Trump na Twitteru (Reuters)

James Mattis, penzionisani mornarički general, koji je vodio američku vojnu komandu na Bliskom istoku i u Afganistanu od 2010. do 2013. godine, najizgledniji je kandidat za novog američkog ministra odbrane, a novoizabrani predsjednik Donald Trump ga je nazvao “vrlo impresivnim”, prenose agencije.

Trump je održao niz sastanaka u svom golf-resortu u Bedminsteru, u New Jerseyju, s kandidatima za funkcije u njegovoj administraciji, a u subotu se sastao s Jamesom Mattisom i Mittom Romneyjem.

“General James Mattis, ‘ludi pas’, mogući ministar odbrane, bio je vrlo dojmljiv jučer. Pravi general među generalima!”, napisao je Donald Trump na Twitteru.

Mike Pence, novoizabrani potpredsjednik, hvalio je u nedjelju na kanalu Fox “legendarnu vojnu karijeru” generala Mattisa.

Ranije u nedjelju Pence je kazao da se aktivno razmatra nominacija bivšeg republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja za novog američkog državnog sekretara.

Sastanak s Romneyjem

Romney se u subotu sastao s novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom, koga je tokom kampanje kritizirao. Pence je rekao kako je Romney pristao biti među kandidatima za mjesto državnog sekretara. Trump je bio “veoma zahvalan” što ga je Romney posjetio, ističe Pence. 

“Imali su dobar sastanak. Bila je to topla i sadržajna razmjena mišljenja i znam da ga se aktivno razmatra za dužnost državnog sekretara… Kao i još neke istaknute Amerikance”, dodao je potpredsjednik.

Kao vođa pokreta republikanskog establišmenta “Nikad Trump”, Romney je uzalud nastojao spriječiti Trumpov pohod na republikansku predsjedničku kandidaturu.

U martu je održao oštar govor rekavši kako bi Trump bio opasan kao predsjednik s politikama koje bi mogle baciti Sjedinjene Američke Države u recesiju.

Također je kazao: “Plašim se da je, glede vanjske politike, vrlo, vrlo ‘nepametan’.”

Izvor: Agencije