Assad organizira modne revije dok civili ginu

Dok manekenke i manekeni prezentiraju modne trendove, nedaleko od njih ruski brodovi ispaljuju rakete na istočni Halep (Al Jazeera)

Uništavanje istočnog Halepa u napadima vojnih aviona sirijskog režima i njihovog saveznika Rusije i dalje traje, dok je situacija u dijelovima države pod kontrolom Vladinih snaga u potpunosti drugačija. To samo otkriva realnost patnje koju nameće ovaj režim i njegovo insistiranje na tome, a sve u cilju kažnjavanja onih koji su mu se usudili usprotiviti i zatražiti njegov odlazak.

Granate koje zasipaju civile u istočnim dijelovima Halepa u novom talasu napada, koji su započeli prije nekoliko dana, ostavile su za sobom stotine poginulih i ranjenih. U ovim napadima niko nije bio pošteđen – ni djeca, ni starci ni žene. Sve ih je čekala ista sudbina, iako nisu počinili nikakav grijeh ni zločin.

‘Prijestolnica kinematografije’

Međutim, s druge strane Halepa, sirijski režim se ruga Sirijcima, pa čak i cijelom svijetu. Tako je režim izabrao Halep, preciznije njegov zapadni dio, koji se nalazi pod njegovom kontrolom, za prijestolnicu sirijske kinematografije za 2016. godinu.

Ovakva dešavanja popraćena su različitim događajima i svečanostima.   

O kojem to Halepu zapravo govori sirijski režim? Sigurno ne o gradu u kojem stanovnici mjesecima skapavaju od gladi pod opsadom ili o teritoriji na kojoj više nema prostora za ukopavanje umrlih, niti za liječenje preživjelih nakon što su sve bolnice razorene?

I to nije sve. U Latakiji, gradu na sirijskoj obali, održava se Fashion Week u organizaciji sirijskog režima, istog onog koji je optužen za istrebljenje na stotine hiljada pripadnika svoga naroda, kao i raseljavanje miliona njih.

Dok manekenke i manekeni prezentiraju modne trendove, nedaleko od njih nalaze se ruski brodovi stacionirani u sirijskom moru i ispaljuju rakete kojima žele sravniti Halep, Idlib, Homs i druge sirijske gradove.    

Izvor: Al Jazeera