Video: Najmanje 250 napada na Halep, nove žrtve

Najmanje 300 civila ubijeno je u istočnom Halepu od kako je Vlada počela ofanzivu kako bi protjerala pobunjenike (AP)

Najmanje 250 napada, uključujući one sa barel bombama, raketama i granatama, pogodilo je nekoliko naselja u Halepu. Više od 80 osoba je poginulo, saopćile su lokalne službe i organizacije. 

Medijski centar iz Halepa objavio je video nakon napada u naselju Fardous, gdje su poginule četiri osobe. U snimku se može čuti žena koja govori dječaku da se ne boji.

Najmanje deset osoba, od kojih sedmoro djece, poginulo je jutros u ovom gradu, od granata koje su pobunjenici ispalili na zapadni dio grada, koji je pod kontrolom vladinih snaga.

Od utorka, kada su počeli napadi snaga sirijske Vlade na položaje pobunjenika u istočnom dijelu Halepa, ubijeno je skoro stotinu civila, uništene su bolnice, škole su zatvorene.

Upozorenje SAD-a

Savjetnica Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Susan Rice upozorila je sirijske vlasti i njene ruske saveznike da će biti odgovorni za bombardovanje bolnica u pobunjeničkim dijelovima Halepa.

“Sjedinjene Američke Države najsnažnije osuđuju te strašne napade protiv medicinskih ustanova i humanitarnih radnika. Ne postoji nijedan izgovor za te gnusne akcije”, rekla je i dodala da sirijski režim i njegovi saveznici, posebno Rusija, snose odgovornost za trenutne i dugotrajne posljedice koje su takve akcije izazvale u Siriji.

Moskva je demantovala da je učestvovala u današnjim napadima na Halep i dodala da je svoje snage koncentrisala na opozicione snage u susjednom Idlibu.

Halep je od 2012. godine podijeljen na istočni koji kontroliše opozicija i zapadni dio grada pod vladinom kontrolom.

Opozicioni dio je opkoljen već skoro četiri mjeseca što je dovelo do nestašica hrane i drugih potreba.

Izvor: Agencije