Trump se susreo s bivšim suparnikom Romneyjem

U martu je Romney održao oštar govor rekavši kako bi Trump bio opasan kao predsjednik s politikama koje bi mogle baciti Sjedinjene Države u recesiju (Reuters)

Novoizabrani predsjednik Donald Trump i republikanski predsjednički kandidat 2012. Mitt Romney ostavili su po strani svoje suparništvo i održali razgovor koji će vjerovatno ojačati nagađanja da bi Romney mogao biti kandidat za državnog sekretara SAD-a, pišu agencije.

Trump i Romney su se pojavili pred novinarima nakon sastanka od sat i 20 minuta u Trumpovom golfskom odmaralištu u Bedminsteru u saveznoj državi New Jersey. 

Novi predsjednik je rekao novinarima da su razgovori “protekli sjajno”, a Romney je rekao kako su on i Trump “imali dalekosežan razgovor o različitim područjima u svijetu”.

“Razgovarali smo o tim područjima i razmijenili naše stavove o tim temama, vrlo temeljit i iscrpan razgovor tokom vremena koje smo imali. Zahvaljujem na mogućnosti da razgovaram s novoizabranim predsjednikom i veselim se administraciji koja dolazi i stvarima koje će činiti”, rekao je Romney.

‘Trump bi bio opasan kao predsjednik’

Romney je bio prvi s dugog popisa ljudi s kojima se Trump susreće u subotu i nedjelju dok nastoji popuniti svoj kabinet uoči ulaska u Bijelu kuću 20. januara.

Novoizabrani predsjednik se susreo i sa bivšim generalom marinaca Jamesom Mattisom, kojeg se smatra kandidatom za ministra odbrane, kao i s Michelle Rhee, bivšom šeficom javnih škola u Washingtonu i mogućom ministricom obrazovanja. Susreo se i s Betsy DeVos, bivšom čelnicom Republikanske stranke Michigana koja je isto tako kandidat za ministricu obrazovanja.

Kao vođa pokreta republikanskog establišmenta “nikad Trump”, Romney je uzalud nastojao spriječiti Trumpov pohod na republikansku predsjedničku kandidaturu.

U martu je održao oštar govor rekavši kako bi Trump bio opasan kao predsjednik s politikama koje bi mogle baciti Sjedinjene Države u recesiju.

Također je kazao: “Plašim se da je što se tiče vanjske politike vrlo, vrlo nepametan.”

Trump ga ranije zvao gubitnikom

Sa svoje strane, Trump je Romneyja nazvao gubitnikom već dobijene stvari jer je izgubio izbore 2012. od predsjednika Baracka Obame.

Međutim, nakon što je Trump postao novoizabrani predsjednik, Romneyjevo pojavljivanje u Trumpovom odmaralištu bio je simbol teško postignutog stranačkog jedinstva, navode agencije.

“Gospodine novoizabrani predsjedniče, kako ste gospodine?”, rekao je Romney po dolasku.

Nije jasno hoće li se Romney pridružiti Trumpovoj administraciji. Trump razmatra i bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija, bliskog saradnika, za državnog sekretara kao i bivšeg američkog ambasadora pri Ujedinjenim narodima Johna Boltona i senatora Boba Corkera iz Tennesseeeja.

Trumpov tranzicijski tim je rekao kako bi njegov susret sa Romneyjem trebao biti opći razgovor o novoj administraciji.

Romneyjev čovjek od povjerenja rekao je o njegovim izgledima za državnog sekretara: “Može li se to dogoditi? Pretpostavljam. Ali nije vjerovatno.”

Izvor: Agencije