Predizbori francuske desnice

U Francuskoj je u toku prvi krug desničarskih predizbora. Sedam kandidata – šestoro iz Republikanske stranke i jedan iz partije hrišćanskih demokrata, nadaju se da će osvojiti nominaciju za predsjedničke izbore koji se održavaju sljedeće godine. Dva kandidata koja danas osvoje najviše glasova idu u drugi krug, koji je planiran za narednu sedmicu.

U posljednjoj televizijskoj debati, sedmero potencijalnih desničarskih kandidata raspravljalo je o pitanjima poput imigracije, nezaposlenosti i obrazovanja. Ali u centru pažnje bio je nedavni izbor Donalda Trumpa.

„Hoće li učiniti ono što je obećao? To je pitanje koje bismo mi, Francuzi, sada trebali postavljati. Trenutno se čini da neće, jer već ublažava retoriku”, rekao je Alain Juppe, desničarski kandidat.

„Ono što je bilo odvratno u kampanji Donalda Trumpa nije se promijenilo. Seksizam, rasizam i homofobija nisu sada prihvatljiviji samo zato što je izabran”, kazala je Nathalie Kosciusko-Morizet, desničarska kandidatkinja.

Trumpov izbor utjecao je i na utrku francuskih desničara.

Sedmicama je favorit bio gradonačelnik Bordeauxa i bivši premijer Alain Juppe, član desnog centra. Njegova kampanja fokusirana je na socijalnu harmoniju i umjerenost.

Nakon Trumove pobjede, odbacio je populizam kao političku fazu koju treba ignorisati. Ankete pokazuju da je izgubio dio podrške.

Korist od Trumpove pobjede

Juppeov glavni protivnik je bivši predsjednik Nicolas Sarkozy, koji mu se približava i maksimalno koristi Trumpovu pobjedu, dodatno pooštravajući retoriku u vezi sa sigurnošću, islamom i imigracijom.

„Neprihvatljivo je da, kada 58 miliona Amerikanaca glasa za Donalda Trumpa, pojedinci to odbacuju kao populizam, tvrdeći da je narod pogriješio. Prema mom mišljenju, narod je upravu. Također, ne prihvatam to što neki osiguranje granica ili imigracijske zakone vide kao rasizam. To je jednostavno zdrav razum”, rekao je Nicolas Sarkozy, desničarski kandidat.

Sarkozy se trenutno suočava s novim optužbama za nezakonito finansiranje predsjedničke kampanje 2007. godine. Optužbe poriče, ali mogle bi ga koštati podrške.

A tu je i Francois Fillon. Popularnost bivšeg premijera naglo je porasla i mogao bi se naći u drugom krugu predizbora.

„Desničarski predizbori pažljivo se prate u Francuskoj, jer pojedinici smatraju da će pobjednik vjerovatno biti naredni predsjednik države. Predsjednik Francois Hollande možda će se kandidovati, ali nije popularan, a socijalisti još nisu našli drugog kandidata. Bivši ministar ekonomije Emmanuel Macron nezavisni je kandidat. Iako popularan, mnogi kažu da nema potrebno iskustvo”, javlja reporterka Al Jazeere Natacha Butler.

Opće je mišljenje da će se budući desničarski kandidat u drugom krugu predsjedničkih izbora naredne godine suočiti s Marine Le Pen, kandidatkinjom ekstremne desnice. A tada će se postavljati pitanje može li on, ko god bio, poraziti liderku Nacionalnog fronta.

Izvor: Al Jazeera