Grabar-Kitarović: Dobrodošlica Srbiji ako uđe u NATO

'Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a', kazala predsjednica Hrvatske (Pixsell)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da svijetu treba više, a ne manje NATO-a te poručila da će biti prva osoba koja će poželjeti dobrodošlicu Srbiji ako uđe u NATO.

Dodala je kako vjeruje da će se to i dogoditi te istakla da treba ubrzati politiku otvorenih vrata prema novim članicama.

“Crna Gora će postati članica za nekoliko mjeseci, ali šta je sa Makedonijom? Kontroverze oko imena ne mogu biti važnije od sigurnosne situacije”, rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je i kako smatra da će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nastaviti saradnju u Sjevernoatlantskom savezu.

Na panelu o NATO-u u okviru Međunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom gradu Halifaxu ocijenila je da će Trump, nakon inauguracije i upoznavanja s informacijama, međunarodnim obavezama koje SAD ima s NATO-om i činjenicama da današnja situacija u svijetu zahtijeva sjevernoatlantsku saradnju, ostaviti pozitivno nasljedstvo u tom paktu.

Ruska prijetnja

“Vjerujem da ćemo u budućnosti pronaći zajednički jezik, ali sam suglasna i s činjenicom da treba da ispunjavamo naše obveze, počevši od moje države”, poručila je Grabar-Kitarović, aludirajući na Trumpove izjave tokom predsjedničke kampanje kojima je dovodio u pitanje načela na kojima počiva NATO i pozvao saveznike da ulože više u taj pakt, prenosi Hina. 

Dodala je i da je prisustvovala posljednjem samitu NATO-a u Varšavi gdje je, kako je rekla, uvidjela da je Hrvatska jedna od rijetkih država koje nisu povećale izdvajanja za sigurnost.

“Za mene tu nije riječ o troškovima, nego o investicijama te o ispunjavanju međunarodnih obveza”, rekla je Grabar-Kitarović i izrazila zadovoljstvo što, kako je ocijenila, Vlada Hrvatske ozbiljno pristupa međunarodnim obavezama i novom konceptu nacionalne sigurnosti.

Govoreći o “ruskoj prijetnji”, rekla je da tu zemlju neće “uplašiti milijarde dolara investicija” u odbranu, već je potrebna “solidarnost” te “brze i okretne reakcije na rusko djelovanje”.

“Greška koju smo napravili s Krimom i Ukrajinom je bila u tome što smo bili prespori u svojem odgovoru”, smatra Grabar-Kitarović i poručuje da “Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a”, već da s njom treba sarađivati.

Izvor: Agencije