General NATO-a: Moskva pokazuje moć, ali ne provocira

General NATO-a smatra kako je cilj Moskve vratiti se u vrh međunarodne političke scene (EPA)

Razmještanje ruske mornarice na sirijsku obalu ne treba shvatati kao neprijateljski čin, rekao je predsjednik Vojnog komiteta NATO-a Petr Pavel.

Rusija je, kako je rekao za francuski Le Monde, izazvala pometnju među zapadnim liderima, ali Moskva ne želi urušiti svoju reputaciju.

“Treba pogledati iza događaja, iza toga da se vojni potencijal Rusije, kao i vojno prisustvo te zemlje, stalno povećava. Moskva želi pokazati da posjeduje vojnu moć i zahtijeva poštovanje za nju. Ta vojna moć se koristi u političke svrhe”, rekao je Pavel.

Pokušaj vraćanja u međunarodnu politiku

General NATO-a smatra kako je cilj Moskve vratiti se u vrh međunarodne političke scene i kako zbog toga razmještanje mornarice, na čelu s nosačem aviona “Admiral Kuznjecov”, ne treba shvatati kao provokaciju ili neprijateljsku namjeru.

“Moskva pokazuje svoj kapacitet i sredstvo za provođenje samostalne operacije ukoliko bude smatrala da je to potrebno”, istakao je Pavel. 

Rusija je u Sredozemno more poslala, osim nosača aviona, ratnu krstaricu, protivpodmorničke razarače i brodove za podršku.

Izvor: Agencije