Putin objavio: Deset sati primirja u Halepu

Pet godina građanskog rata pretvorilo je Halep, nekadašnji privredni centar, u ruševine (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin zapovijedio je primirje u Halepu, koje stupa na snagu u petak i trajat će 10 sati, objavilo je rusko Ministarstvo obrane. 

“Donesena je odluka o humanitarnoj pauzi u Halepu, koja će 4. studenoga trajati od devet do 19 sati”, priopćio je čelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov. 

Dodao je kako su odluku o primirju potvrdile sirijske vlasti te da je cilj “spriječiti besmislena stradanja” tako da se civilima i naoružanim borcima omogući da napuste istočni, pobunjenički dio Halepa. 

Gerasimov je istaknuo kako će za to biti uspostavljeno osam koridora: šest za civile i dva za borce. 

No, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je kako Rusija neće moći zadržati moratorij na zračne udare protiv ciljeva u Halepu ukoliko pobunjenici u tom gradu nastave s napadima na terenu.

Pobunjenici su prošlog petka pokrenuli masovni napad kako bi zaustavili opsadu Halepa, a ovaj tjedan su im borci sirijske vlade odgovorili snažnim otporom. 

Najveći sukobi u pet godina rata

U Halepu traju najsnažniji sukobi u pet godina sirijskog građanskog rata, što je taj grad, nekadašnji gospodarski centar, pretvorilo u ruševine.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu ranije je najavio kako će Rusija obustaviti zračne napade na istočni Halep.

Takva najava stigla je nakon kritika upućenih zbog napada sirijske vlade uz rusku podršku na taj grad, pri čemu su poginule stotine civila te je uništena infrastruktura, uključujući i bolnice. 

Moskva sirijsku vladu podržava zračnim napadima od rujna 2015. godine.

Od izbijanja sirijskog rata u toj bliskoistočnoj državi poginulo je više od 300.000 ljudi.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada