Papa: Otvoriti srca i integrirati izbjeglice

Papa Franjo ponovno je pozvao Europu da otvori granice izbjeglicama, ali i ukazao kako europske vlade imaju pravo pažljivo procijeniti svoje kapacitete za učinkovitu integraciju izbjeglica.

“Mislim da, u teoriji, ne možete zatvoriti srce izbjeglici. Vlade moraju biti otvorene da ih prime, ali i procijeniti svoje kapacitete za prihvat. Izbjeglicu ne treba samo primiti nego i integrirati”, rekao je Papa u razgovoru s novinarima u zrakoplovu kojim se vraćao iz dvodnevnog posjeta Švedskoj.

Europu je prošle godine zapljusnuo val više od milijun tražitelja azila, najviše od Drugog svjetskog rata.

“Nije ljudski zatvoriti vrata i srca”, rekao je Papa.

Prema njegovom mišljenju, gostoljubivost će se Europi dugoročno politički isplatiti.

Zabava dobrodošlice za izbjeglice

Dok se papa Franjo vraćao iz Švedske, najmanje 1.000 Talijana priredilo je u jednom milanskom naselju zabavu dobrodošlice za 80-ak izbjeglica. Uz ručak, doveli su i puhački orkestar.

Takav potez predstavlja suprotnost rastućim antimigrantskim tenzijama diljem Italije, prenosi Beta.

“Sretan sam. Osjećam se kao da sam poznata osoba. Gdje god se okrenem, oni me fotografiraju. Mislim da sam (američki predsjednik Barack) Obama”, priznao je 22-godišnjak iz Etiopije, koji je sa suprugom stigao u Italiju.

No, agencija AP podsjeća kako je raspoloženje posljednjih dana bilo drugačije, jer su održana tri prosvjeda protiv izbjeglica uz najavu novih iskazivanja nezadovoljstva.

Tenzije zbog izbjeglica rastu u Italiji, koja je pojačala napore u graničnoj kontroli jer se našla pod pritiskom svojih europskih susjeda. 

U Italiju je tijekom prvih 10 mjeseci ove godine stiglo 153.000 izbjeglica, što je blizu ukupnom broju dolazaka tijekom cijele prethodne godine, ali je i dalje daleko od 170.000 koliko ih je došlo 2014., što je najviše do sada zabilježeno.

Izvor: Agencije