Merkel optužila sirijsku Vladu za zločine protiv čovječnosti

Angela Merkel je navela da nisu pošteđeni čak ni humanitarni konvoji Ujedinjenih naroda (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel optužila je snage sirijske Vlade da su počinile “zločine protiv čovječnosti”, koji se ne mogu previdjeti.

“Ne zazire se od upotrebe barel bombi i zapaljivih naprava, pa čak i hemijskog oružja. Civilna populacija gladuje, zdravstvene institucije se napadaju, doktori umiru, a bolnice se uništavaju”, rekla je ona u Berlinu, prenosi Reuters.

Navela je da nisu pošteđeni čak ni humanitarni konvoji Ujedinjenih naroda.

To su, naglasila je, ozbiljni zločini protiv čovječnosti.

UN je ranije saopćio da su sve sukobljene strane u sirijskom gradu Halepu možda počinile ratne zločine neselektivnim napadima na civilna naselja.

Ofanziva na Halep

Prošle sedmice pobunjenici su pokrenuli ofanzivu na zapadni dio Halepa, koji kontroliraju snage državne vojske, više od mjesec nakon početka Vladine ofanzive na istočni dio grada.

UN procjenjuje da je u istočnom dijelu grada zatočeno između 250.000 i 275.000 ljudi te oko 8.000 pobunjenika.

Tokom vikenda UN je dokumentirao smrt više od 30 civila, uključujući i 10 djece, kao i desetke ranjenih.

“Korištenje kopnenih projektila, zajedno s oklopnim vozilima prepunim eksploziva, u područjima u kojima živi više od milion civila potpuno je neprihvatljivo i moglo bi biti ratni zločin”, kazala je UN-ova glasnogovornica za ljudska prava Ravina Shamdasani.

Napomenula je da UN nema dovoljno precizne informacije da bi mogao tačno reći koje su grupe odgovorne za pojedine napade.

Izvor: Agencije