Kemal Batmaz, drugi vođa neuspjelog puča u Turskoj

U izvještaju Tužilaštva se navodi kako su Batmaz i Oksuz sa istanbulskog aerodroma Ataturk 11. jula putovali u SAD (Anadolija)

Državno tužilaštvo u Ankari identificiralo je još jednog, drugog u hijerarhijskom nizu, vođa neuspjelog pokušaja vojnog udara.

Riječ je o biznismenu Kemalu Batmazu, bivšem generalnom direktoru kompanije Kaynak Kagit A.S.

Batmaz, koji je uhapšen u Ankari neposredno nakon što je pokušaj puča 15. jula ugušen i koji se nalazi u pritvoru, osumnjičen je da je, zajedno s odbjeglim Adilom Oksuzom, rukovodio pokušajem puča iz Glavne zračne baze Akinci, prenosi Anadolija.

U izvještaju koji je Tužilaštvo objavilo se navodi kako su Batmaz i Oksuz, poznat i pod nazivom “FETO imam zračnih snaga”, sa istanbulskog aerodroma Ataturk 11. jula putovali u SAD, gdje boravi vođa organizacije FETO Fethullah Gulen, koga Ankara optužuje da je organizirao neuspjeli pokušaj vojnog udara, a potom se u Tursku vratili dva dana kasnije, neposredno pred pokušaj vojnog udara.

Adil Oksuz – ‘kutija tajni’

Zajednički odlazak u SAD potvrđen je i snimcima nadzornih kamera na aerodromu, a Tužilaštvo smatra da je Batmaz u FETO-u utjecajniji i od Oksuza, koji se smatra “kutijom tajni” neuspjelog puča.

Važnu ulogu Batmaza u pokušaju vojnog udara u Turskoj pokazuju i snimci nadzornih kamera u Glavnoj zračnoj bazi Akinci, na kojima se jasno vidi kako oficiri salutiraju prilikom sretanja Batmaza na hodnicima baze, kojima nije uobičajeno da se civili tako slobodno kreću, navodi Anadolija.

Prilikom davanja prvog iskaza nakon hapšenja, Batmaz je negirao bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča, a za svoje posjete bazi Akinci je kazao da je razgledao građevinsko zemljište.

Uporedo s tim, Tužilaštvo u Ankari je izdalo nalog za hapšenje 12 osumnjičenih za pokušaj vojnog puča, a do sada je uhapšeno njih šest.

Riječ je o grupi za koju je utvrđeno da su neposredno pred pokušaj vojnog udara prisustvovali sastancima u dva stana koje je u Istanbulu iznajmio Oksuz, a i koji su u martu i junu ove godine sa Oksuzom putovali u SAD.

Nagrada 1,3 miliona dolara

Oksuz je, također, privođen u bazi Akinci neposredno nakon pokušaja puča, ali je, odlukom sudija Koksela Celika i Cetina Sonmeza, brzo pušten na slobodu.

Naknadno je utvrđena njegova uloga rukovođenja pokušajem puča, ali on je od tada u bijegu i nedostupan je turskim organima sigurnosti.

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova ponudilo je nagradu u vrijednosti od 1,3 miliona dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja Oksuza.

Tokom pokušaja puča poginulo je 246, a ranjene su 2.194 osobe.

Turska je i formalno od SAD-a zatražila privremeno hapšenje i izručenje Gulena.

Izvor: Agencije