Erdogan: Globalizacija je nova kolonizacija

Erdogan: Na savremenu globalizaciju gledam kao na oblik modernog ropstva (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas je kazao kako je globalizacija novi oblik kolonizacije i modernog ropstva te istakao kako su i Turska i Afrika odbile postati kolonije, prenose turski mediji.

Erdogan je govorio na Ekonomskom i poslovnom forumu Turske i država Afrike te kritizirao Zapad zbog kolonijalnih politika na Bliskom istoku i u Africi.

“Na savremenu globalizaciju gledam kao na novi oblik kolonizacije, modernog ropstva”, istakao je turski predsjednik i dodao kako su i Turska i Afrika odbile biti kolonije ili “građani drugog reda”.

“Naši afrički prijatelji dostigli su današnji nivo sa hrabrim i vizionarskim liderima kao što su Nkrumah, Lumumba, Kenyatta i Mandela, koga smo izgubili prije tri godine.”

Problemi s terorizmom

Erdogan je, također, istakao kako ekonomski razvoj žestoko pati zbog terorizma te pozvao afričke lidere i zvaničnike da podrže Tursku u njenoj borbi protiv “Gulenističke terorističke grupe (FETO) koja djeluje u brojnim školama na ovom kontinentu”, javlja Daily Sabah.

Istakavši kako će Turska povećati broj diplomatskih predstavništava u Africi sa 39, Erdogan je kazao kako njegova država ima trgovinske sporazume sa 40 afričkih država.

Izvor: Agencije