Clinton i Trump različito o porezima

Hillary Clinton najavila je da će se, ako pobijedi na predsjedničkim izborima, zalagati za jačanje srednje klase i povećati poreze za najbogatije. Donald Trump traži drastično smanjenje poreza i ponovno pregovaranje o trgovinskim sporazumima. Najavljuje privredni rast od tri i po do čak četiri posto što, prema mišljenju ekonomista, nije realno. 

Ulična hrana u New Yorku za njih je bila dobar početak. Krenuli su s jednim kamionom 2010. godine i iz tog malog biznisa napravili brend. Danas imaju restoran te usto i dalje obilaze grad. Kažu da nije bilo lako, jer je konkurencija ogromna.

“Teško je, jer kad ste tek na početku, potreban vam je novac. U New Yorku nije lako naći ljude koji su spremni uložiti u vašu kompaniju, jer postoji toliko biznisa u koje mogu ulagati. Zato im morate pokazati da ste drugačiji, da ste spremni raditi, pružiti dobru uslugu, izgraditi posao i zaraditi novac”, kazala je Gotham, vlasnica štanda Korilla BBQ.

“Ulaganje u male poslove, infrastrukturu i nove tehnologije i povećanje poreza za najbogatije, ekonomski je plan Hilari Klinton. Ekonomisti kažu da će troškove snositi jedan odsto najbogatijih, a ovaj plan mogao bi doneti oko 3,5 miliona novih radnih mesta. S druge strane, Donald Tramp očekuje drastično smanjenje poreza, što će, očekuje, u narednih deset godina otvoriti 25 miliona poslova”, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Različiti modeli 

Clinton u kampanji navodi da, kada raste srednja klasa, raste i Amerika. Donald Trump poručuje: “Učinimo Ameriku ponovo sjajnom.”

Republikanski kandidat traži da SAD ponovno ispregovara međunarodne trgovinske sporazume, naročito onaj koji je devedesetih Bill Clinton potpisao s Kanadom i Meksikom.

“Ponovno ću pregovarati o sporazumu NAFTA, a ako ne uspijem postići odličan dogovor, onda ću ga okončati i napraviti novi”, rekao je Donald Trump.

“Mislim da su njegova stajališta o trgovinskim sporazumima u velikoj mjeri tačna. Hillary Clinton je zauzela isti stav o Sporazumu o transpacifičkom partnerstvu. Taj dio kampanje je vrlo bitan”, rekao je Mark Weisbrot iz Centra za ekonomsko i političko istraživanje.

Drugi dio, onaj gdje kandidati govore o procentima i brojkama, kaže, nije toliko sjajan.

“Neću podizati poreze nikome ko zarađuje 250.000 dolara godišnje ili manje od toga. Također, neću dodati ni peni javnom dugu”, kazala je Hillary Clinton.

“To nije dovoljno, ali sigurno je bolje od Trumpovog plana”, kaže Weisbrot.

Da u Trumpov ekonomski plan ni drugi ne vjeruju u potpunosti, pokazale su berze. Do promjena je dolazilo svaki put kada su tokom predizbornih debata ankete njemu davale prednost. Analitičari na Wall Streetu klijente sada pripremaju za dan izbora.

Izvor: Al Jazeera