CIA očekuje ruske hakerske napade tokom izbora

Ruski obavještajci su iskusni kada je riječ o kombiniranju tradicionalne špijunaže s naprednom tehnologijom. (Reuters)

Amerika bira predsjednika 8. novembra, a izborni dan će obilježiti vrhunac novog oblika informacionog rata, uz mogućnost da bi Rusi mogli postaviti lažne dokaze, ukazuju sadašnji i bivši američki obavještajni zvaničnici.

Kako aktuelni i bivši šefovi Centralne obavještajne službe objašnjavaju za Reuters, kampanja koja je mjesec dana vođena uz podršku ruske Vlade, u cilju podrivanja kredibiliteta američkih predsjedničkih izbora – putem hakovanja, cyber napada i širenja dezinformacija – vjerovatno će kulminaciju doživjeti na dan izbora.

I dok ruski zvaničnici negiraju takve navode, američki obavještajci upozoravaju da bi hakeri mogli postaviti online fiktivne dokaze o općoj izbornoj krađi.

Također, navode da bi mogli usporiti internet cyber napadima, kao i objaviti posljednju tranšu hakiranih e-mailova, uključujući i neke koji bi mogli biti falsificirani.

Digitalna era špijuniranja

“Ne treba potcjenjivati ono što oni mogu ili žele uraditi. Moramo biti spremni”, kaže Leon Panetta, bivši direktor CIA-a i ministar odbrane tokom prvog mandata predsjednika Baracka Obame.

Na neki način, tvrdi Panetta, oni uspijevaju ometati izborni proces u SAD-u i s tim će nastaviti sve “dok ne plate cijenu”.

Aktuelni direktor CIA-e John Brennan nije želio komentirati navode o ruskoj umiješanosti, ali je rekao da su ruski obavještajci iskusni kada je riječ o kombiniranju tradicionalne špijunaže s naprednom tehnologijom.

Štaviše, dodaje on, digitalna era stvara ogromne mogućnosti za špijuniranje, ali dovodi i do ranjivosti.

Informatičko doba je “potpuno promijenilo način na koji možemo i moramo operirati”, zaključio je Brennan.

Izvor: Agencije