Brexit ugrožava mir i opet ‘zavađa’ dvije Irske

Irski dužnosnici bi trebali održati prekogranične razgovore kako bi utvrdili kakve bi mogle biti posljedice izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije. Većina glasača u Sjevernoj Irskoj je željela ostati u EU. Mnogi na obje strane granice sada strahuju da će Brexit ugroziti mir.

Declan Fearnon pokazuje mjesto na kojem je nekada bila carina, na putu koji povezuje Republiku Irsku i Sjevernu Irsku. Svaki dan stotine kamiona i oko 40.000 ljudi bez problema prelaze granicu. Teško je utvrditi gdje završava teritorija jedne države, a počinje druge. Ali, mnogi koji ovdje žive i rade strahuju da će ih Brexit vratiti u prošlost. Fearon pojašnjava da već 20 godina granice faktički nije bilo.

“Nikome od nas ne sviđa se ideja o njenom ponovnom uspostavljanju. Nastavit ćemo raditi na tome da se to nikad više ne desi”, kaže Fearnon.

Sukob je vođen između nacionalista, većinom katolika, koji su željeli ujedinjenje cijele Irske, i unionista, većinom protestanata, koji su htjeli da Sjeverna Irska ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva. Britanska vojska bila je na ulicama i nije se ustručavala umiješati u borbe. Godine 1998, na Veliki petak, u Belfastu je potpisan sporazum kojim je okončan sukob koji je odnio 3.500 života.

EU sredstva pomogla pomirenju

“Ova granica je tokom decenija vidjela mnogo krvoprolića. Ali, s godinama, sjećanje na sektaško nasilje polako blijedi. Otvaranje radnih mjesta i trgovina pomogli su da granice nestanu. Međutim, zbog Brexita, mnogi se sa strepnjom pitaju šta ih čeka”, izvještava Neave Barker, novinar Al Jazeere.

Širom Sjeverne Irske sredstva EU-a pomogla su da rane zacijele, naročito u Belfastu. U proteklih 20 godina Evropa je uložila 1,4 milijarde dolara u promoviranje suživota katolika i protestanata, najviše kako bi mlade odvratila od kriminala i nasilja. A Brexit će značiti ukidanje tih sredstava. I slabljenje funte ugrožava radna mjesta. A dobavljači i izvoznici na obje strane granice već ostvaruju manji profit.

Većina u Sjevernoj Irskoj glasala je za ostanak u EU. Sada brinu da će vraćanje graničnih kontrola i carina uništiti lokalnu ekonomiju, probuditi stara neprijateljstva i ugroziti decenije krhkog napretka.

Izvor: Al Jazeera