Barack Obama kritizirao direktora FBI-a

Barack Obama, Predsjednik, SAD
Barack Obama je apelirao na birače koji su njega doveli na vlast da se trude za Hillary Clinton kao što su se trudili za njega (Reuters)

Američki predsjednik Barack Obama neizravno je kritizirao direktora Federalnog istražnog biroa Jamesa Comeyja, naglasivši da se istrage u SAD-u ne bi trebale odvijati na temelju aluzija i “nepotpunih informacija”, javlja AFP.

Obama je to rekao za web stranicu NowThisNews, što je bio njegov prvi komentar otkako je Comey u petak objavio da je FBI otkrio nove e-mailove za koje kaže da su možda, a možda i nisu, vezani za raniju istragu o načinu na koji je demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD-a Hillary Clinton upravljala povjerljivim podacima, prenosi Tanjug.

“Bio sam vrlo obazriv, kako ne bih ostavio dojam da se miješam”, rekao je Obama, prije nego što je iznio ne baš tako otvorenu kritiku na načina na koji Comey upravlja tom aferom, ne spomenuvši njegovo ime.

Obama smatra, kako je naveo, da postoji “norma” koja nalaže da se u istragama ne djeluje na temelju “aluzija, nepotpunih informacija ili procurjelih” podataka.

FBI ispituje mogućnost nove istrage

Predsjednik SAD-a je, međutim, ranije izjavio da vjeruje kako je Comey čovjek od integriteta, koji ne pokušava utjecati na američke predsjedničke izbore najavom istrage dodatnih mailova s privatnog servera Hillary Clinton.

To je priopćio glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest, koji je kazao da Obama i dalje ima potpuno povjerenje u Hillary Clinton.

Earnest je, također, naveo da nema “nezavisnih saznanja” o tome kako je Comey došao do odluke da javno obznani istragu FBI-a o mailovima, niti zna “koji su faktori uzeti u obzir” u ovoj odluci direktora FBI-a.

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Harry Reid optužio je FBI da ima dvostruke standarde, jer je usmjerio pozornost na istragu o mailovima predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton, unatoč tome što ima “eksplozivne informacije” koje dovode u vezu njezina rivala Donalda Trumpa s Vladom Rusije.

FBI je prije dva dana priopćio da ispituje mogućnost ponovne istrage, nakon što su pronađeni novi mailovi s privatnog servera Hillary Clinton, koji bi mogli sadržavati povjerljive informacije.

Iz te je agencije u srpnju priopćeno da je istraga u vezi s tim završena.

Objavljivanje novih mailova Hillary Clinton dok je bila državna tajnica pokreće mogućnost ponovnog otvaranja istrage o demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji samo nekoliko dana uoči izbora.

‘Ako me volite, glasajte za Hillary Clinton’

Tjedan dana uoči predsjedničkih izbora, predizborna kampanja doseže vrhunac, a Obama aktivno nastoji osigurati podršku birača za svoju stranačku kolegicu Hillary Clinton.

Obama je “na prvoj liniji fronta” s Hillary Clinton i u želji da svoju popularnost prenese na nju svoj argument sve više svodi na poruku “učinite to zbog mene”.

On je u utorak navečer, obraćajući se studentima na sveučilištu Capital u Columbusu, u državi Ohio, apelirao na birače koji su njega doveli na vlast da se “trude za nju kao što su se trudili za njega”.

Kako navodi AFP, njegov govor je dobro uvježban i počinje mnoštvom komplimenata na račun Hillary Clinton – “Nikad nije bilo boljeg muškarca ili žene – ni ja, ni Bill, nitko – tko je kvalificiraniji od Hillary Clinton da bude predsjednik SAD-a”.

Obama često prenosi govor na osobni teren, povezujući političku budućnost Hillary Clinton sa svojim naslijeđem.

U jednom od svojih nastupa, Obama je rekao da ga je Hillary Clinton učinila boljim predsjednikom, ne tražeći ništa za to.

“Tražim od vas ono što sam tražio prije osam godina. Tražim da vjerujete u vašu sposobnost da donesete promjene”, rekao je on.

Izvor: Agencije