Afroamerikanci iz St. Louisa ne vjeruju u promjene

U St. Louisu se nalazi najviši luk na svijetu. Struktura je to izgrađena kao spomenik širenju ka zapadu SAD-a. Ali, od sredine 60-ih godina prošlog vijeka, kada je napravljen, ekonomski disparitet između crnaca i bijelaca postao je ogroman i jedan je od najvećih u urbanim područjima SAD-a. Birače u siromašnim četvrtima podijeljenog grada ne privlači nijedan predsjednički kandidat.

“Afroamerikanci nemaju koristi niti od jednog kandidata, niti će ikad imati. S oba kandidata imamo loše iskustvo i loše odnose”, kazao je Farakan Shegog, aktivista.

Afroamerikanci čine gotovo polovinu stanovništva St. Louisa. Ali, među građanima koji žive u siromaštvu tri puta je više crnaca nego bijelaca. Mnogi smatraju da se ozbiljna pitanja zanemaruju.

Ne vide korist od politike

“Ne govori se o reformi krivičnog pravosuđa, a to je definitivno nešto što afroamerička zajednica očekuje. Najniža cijena rada i troškovi zdravstvenog osiguranja također su zapostavljeni. Oni ne govore o rješavanju pravih problema koji muče našu zajednicu”, navodi Rasheen Aldridge, aktivista.

Cbabi Bayoc je uspješan poduzetnik. Supruga i on vlasnici su pekare, ali njegov umjetnički rad je ono po čemu je poznat. Njegova umjetnosti je inspirirana borbom afroameričke zajednice. Razumije zašto se mnogi tu osjećaju isključeni.

“Škole se zatvaraju, putevi se ne popravljaju, kompanije se gase. Ljudi ovdje nemaju razloga brinuti o politici. Ne vide korist od toga. Smatraju da su zapostavljeni i ja potpuno razumijem zbog čega ih politika ne interesira”, kazao je Bayoc.

“Ogroman je jaz između afroameričkih birača i predsjedničkih kandidata. Jednostavno, većina smatra da im nijedan kandidat neće biti od pomoći. Pozitivno je to što se mnogi žele uključiti u lokalu politiku, a postoje i projekti koji bude nadu u bolju budućnost”, javlja reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Edukativni centar za mlade

U Fergusonu, u blizini mjesta gdje je policija ubila nenaoružanog crnog tinejdžera Michaela Browna, organizacija Urbana liga gradi centar za mlade.

“Gradi se edukativni centar, mjesto u kojem će mladi i ostali građani učiti o tome kako da postanu i ostanu jaki i da se mogu brinuti o sebi i svojoj porodici”, rekao je Micheal Mcmillan, predsjednik Urbane lige St. Louisa.

U St. Louisu je malo onih koji vjeruju da će im novi predsjednik pomoći, ali mnogi građani se sada interesiraju za lokalna pitanja i počinju odlučivati o svojoj sudbini.

Izvor: Al Jazeera