Video: Ezan se oglasio sa krovova palestinskih domova

Medijski izvještaji navode da se sa crkava u palestinskom gradu Nazaretu, unutar Zelene linije, oglasio ezan u znak protivljenja izraelskoj odluci o zabrani ezana u gradu Jerusalemu.

Ovo dolazi u vrijeme kada su palestinski građani u Starom gradu u Jerusalemu označili vrijeme za jaciju namaz, večernju molitvu, ezanima sa krovova svojih domova, što pokazuje i snimak koji se širi društvenim mrežama. 

Na objavljenom video stoji opis: “Ezan za sabah namaz (jutarnju molitvu) oglasio se sa krovova palestinskih domova u Jerusalemu, nakon zabrane ezana u džamiji Al-Aqsa, što je veličanstven prizor koji izaziva snažne emocije.”

Pored toga, u mjestima Tayibe, Kafr Qasim, Rahat te općini Kafr Kanna u mjestu Al-Jalil, unutar Zelene linije, organizirane su demonstracije protiv izraelskog zakona o zabrani ezana.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima kojima osuđuju ovaj zakon, kojeg smatraju rasističkim.

Neke od najistaknutijih poruka glasile su: „Rasistički zakon“, „Nećemo zaustaviti ezan“ i „Bilalov ezan neće utihnuti izraelski okupatori“. 

Ministarski komitet Izraela usvojio je zakon o zabrani puštanja ezana preko zvučnika u palestinskim općinama u Jerusalemu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO