Trump glumcima: Izvinite se Penceu

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump zatražio je od glumačke postave hit predstave Hamilton pozorišta na Broadwayju da se izvini potpredsjedniku Mikeu Penceu zbog toga što su mu, dok je sjedio u publici, sa pozornice držali lekciju o američkim vrijednostima.

“Pozorište mora uvijek da bude sigurno i posebno mjesto. Postava predstave Hamilton bila je sinoć veoma gruba prema jednom veoma dobrom čovjeku, Mikeu Penceu. Izvinite se!”, napisao je Trump na Twitteru. 

Naveo je da je postavka Hamiltona u pozorištu pred kamerama uznemirila “divnog budućeg potpredsjednika” i zaključio da “to ne bi trebalo da se dešava”, prenosi Reuters.

Pencea su u petak uvečer dočekali i usklici, ali i uzvici negodovanja dok je ulazio u pozorište Richard Rodgers u New Yorku, gdje je gledao čuveni mjuzikl o osnivačima SAD-a, koji izvodi rasno raznolika postava, navodi britanska agencija.

‘Mi smo raznolika Amerika koja je uznemirena’

Po završetku predstave, Brandon Victor Dixon, koji tumači lik trećeg američkog potpredsjednika Aarona Burra, pročitao je poruku upućenu Penceu, stojeći ispred glumaca u kostimu.

“Gospodine, mi smo raznolika Amerika koja je uznemirena i zabrinuta da nas vaša nova administracija neće zaštiti, kao ni našu planetu, djecu, roditelje, i da nas neće braniti i podržati naša neotuđiva prava”, rekao je Dixon.

Pence je, u trenutku kada je Dixon počeo da čita, već ustao s namjerom da izađe iz sale, pokazali su videosnimci objavljeni na društvenim mrežama.

“Zaista se nadamo da Vas je ova predstava inspirisala da podržite naše američke vrijednosti i djelujete u korist svih nas”, poručio je Dixon, dok mu je publika aplaudirala i klicala.

Glasnogovornik predstave kaže da je Pence stajao u holu pored ulaza u salu i čuo cijelo obraćanje, prenosi New York Times.

Hamilton je muzička biografija Alexandera Hamiltona, koji je postao desna ruka generala Georgea Washingtona, ključna figura u uspostavljanju američkog finansijskog sistema i kreator američke Obalske straže, a ubijen je 1804. u duelu sa Burrom, navodi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Republikanski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump odredio je čovjeka koji će ga kao kandidat za potpredsjednika pratiti u pohodu na Bijelu kuću. Za ovu poziciju izabrao je guvernera Indiane Mikea Pencea. Trump je tu vijest objavio na Twitteru.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO