Snowden: Zgrada AT&T u New Yorku špijunski centar

Zgrada je izgrađena tako da može da izdrži i nuklearni napad (AP)
Zgrada je izgrađena tako da može da izdrži i nuklearni napad (AP)

Iako se godinama vjerovalo da je poznata zgrada u New Yorku iz koje radi telekomunikacijska kompanija AT&T samo običan neboder, bivši zaposleni u Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden tvrdi da ima informacije da se u njoj nalazi i tajna stanica za prisluškivanje NSA-a.

Informacija je objavljena u tekstu u Interceptu, koji je nakon Snowdenovih navoda krenuo da istražuje arhitektonske planove zgrade i obavio niz intervjua s bivšim zaposlenima AT&T-a.

Prisluškivanje poziva

Tajni dopisi koje je objavio Snowden pokazuju da je agencija mogla da prisluškuje pozive iz SAD-a prema drugim zemljama i to upravo iz ovog nebodera, poznatijeg i kao Long Lines.

Zgradu je, inače, dizajnirala kancelarija arhitekte John Carl Warnecke & Associates, a izgrađena je tako da može da izdrži i nuklearni napad.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Skandal prisluškivanja koji je nedavno uzdrmao američku obavještajnu zajednicu proširio se se na ostatak svijeta. Bivši radnik Centralne obavještane agencije Edward Snowden koji je izložio sporne taktike nadzora, istupio je u javnost s tvrdnjom da je uradio pravu stvar. Snowden se trenutno nalazi u Hong Kongu.

Kompanija za koju je radio zviždač Edward Snowden saopćila je da je šokirana njegovim otkrivanjem tajnih američkih programa za nadzor. Kompanija Booz Alen Hamilton obećala je da će sarađivati u istrazi Vlade. Privatne kompanije igraju sve veću ulogu u američkim špijunskim operacijama.

Tehnološka kompanija Microsoft je fokus najnovijih objava zviždača Edwarda Snowdena. Prema njegovim riječima ovaj tehnološki gigant usko sarađuje s američkim obavještajnim agencijama kako bi bili sigurni da sve svoje klijente može špijunirati.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO