Papa Franjo imenovao 17 kardinala

Svi su nadbiskupi ili biskupi, osim 'običnog' albanskog svećenika Ernesta Simonija, progonjenog tokom vlasti Envera Hoxhe (AP)
Svi su nadbiskupi ili biskupi, osim 'običnog' albanskog svećenika Ernesta Simonija, progonjenog tokom vlasti Envera Hoxhe (AP)

Papa Franjo imenovao je 17 kardinala iz svih krajeva svijeta, među kojima su po trojica iz SAD-a i Evrope, a tu svečanost je iskoristio i kako bi govorio protiv “epidemije mržnje” prema strancima.

Po trojica kardinala su iz Evrope i SAD-a, po dvojica iz Južne Amerike i Afrike i po jedan iz Meksika, Azije i Okeanije. Četvorica kardinala starijih od 80 godina, koji ne mogu biti elektori, dobivaju zapravo počasan status.

Svi su nadbiskupi ili biskupi, osim ‘običnog’ albanskog svećenika Ernesta Simonija (88), progonjenog tokom vlasti Envera Hoxhe.

Novost je da je Papa svog apostolskog nuncija u Siriji, zemlji koju zove “mučenicom”, monsinjora Marija Zenarija imenovao kardinalom koji će ostati na dužnosti nuncija u Damasku kako bi mogao voditi dijalog sa sukobljenim stranama.

Dieudonne Nzapalainga, nadbiskup Banguija i sudionik međuvjerske platforme za mir u Srednjoafričkoj Republici, bit će prvi kardinal u historiji  te zemlje i najmlađi među novim kardinalima (49 godina).

Među kardinalima iz SAD-a je i Blase Cupich, nadbiskup Chicaga, hrvatskih korijena.

‘Epidemija mržnje’

Na svečanosti imenovanja, papa Franjo je istovremeno osudio “epidemiju mržnje” prema ljudima drugih rasa i vjera, rekavši da ljudi ne smiju biti smatrani neprijateljima zato što su drugačiji.

“Vidimo naprimjer kako brzo oni među nama sa statusom stranca, imigranta ili izbjeglice postaju prijetnja, dobivaju etiketu neprijatelja”, rekao je papa. “Neprijatelja jer dolaze iz udaljene zemlje ili imaju drugačije običaje. Neprijatelja jer su druge boje kože, drugog jezika ili socijalnog statusa. Neprijatelja jer misle drugačije ili su druge vjere.”

Novi kardinali pojedinačno su kleknuli pred papom koji im je predao četvorougaonu kapu i kardinalski prsten.

Papi Franji (79) je ovo treći put da imenuje kardinale od svog izbora 2013. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO